Uber затваря услуга за наем на автомобили в САЩ

Бизнесът на Uber с автомобили под наем в САЩ е нерентабилен и компанията ще го прекрати

Uber възнамерява да затвори подразделението си за отдаване на автомобили под наем в САЩ, следвайки стратегията на новия изпълнителен директор Дара Хосрошахи за повишаване доходността на компанията.

„Решихме да прекратим работата на Xchange Leasing и да изберем по-малко капиталоемки подходи [за бизнес]”, коментира представител на Uber, известна с иновативните си таксиметрови услуги, пред The Verge.

Намеци, че Uber отделя твърде голямо внимание на бизнеса за автомобили под наем, се появиха в публичното пространство още през август тази година. Уолстрийт Джърнъл съобщи, че компанията губи средно по 9000 долара от всяка машина, което е 18 пъти повече от предвидените загуби. Все още обаче тогава не се говореше за затваряне на подразделението.

Но след оттеглянето на главния изпълнителен директор Травис Каланик Uber смени подхода си към най-губещите свои бизнеси, за да стабилизира финансовото си състояние. Компанията започна да разпродава активите на Xchange Leasing и да редуцира броя на градовете, в които е достъпна услугата за наем на автомобили.

В крайна сметка, новият изпълнителен директор Дара Хосрошаки реши да прекрати окончателно работата на подразделението. Xchange Leasing оперираше в редица американски градове, вкл. Лос Анджелис и Атланта, а клиентите можеха да наемат автомобили като Ford Focus и Nissan Altima.

Затварянето на бизнеса може да остави без работа около 500 души, или 3% от всичките 15 хиляди служители на Uber. Компанията ще се опита да помогне на съкратените при намиране на нова работа, а някои от служителите вероятно ще бъдат прехвърлени на други позиции в Uber.

Коментари по темата: „Uber затваря услуга за наем на автомобили в САЩ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    компанията губи средно по 9000 $ от всяка кола(18 пъти повече от предвидените загуби).

Коментар