Windows 7 остава лидер, слаб ръст на Windows 10

Ако Windows 7 продължи да отстоява позициите си както досега, е напълно възможно Microsoft да се сблъска със ситуация, подобна на тази с Windows XP – потребителите да не желаят ъпгрейд

Windows 7 остава най-популярната десктоп платформа в света и освен това е предпочитан избор независимо, че наближава краят на поддръжката й, сочат статистически данни на NetMarketShare.

Същевременно, Windows 10 набира скорост и се доближава до лидера, но това все още не означава, че предстои скорошна размяна на позициите на двете десктоп платформи, ако се анализират данните от последните месеци.

Фактически, бавният ръст на Windows 10 и слабото отстъпление на Windows 7 подсказват, че ще отнеме доста време на Microsoft да направи лидер новата си платформа, но вероятно това ще се случи преди януари 2020 г., когато изтича поддръжката на Windows 7.

Ако Windows 7 продължи да отстоява позициите си както досега, е напълно възможно Microsoft да се сблъска със ситуация, подобна на тази с Windows XP, при която потребителите не желаят да обновят своите системи, въпреки липсата на поддръжка, и стават уязвими на кибератаки.

Към края на септември Windows 7 държи 46,22% от пазара на десктоп операционни системи, следвана от Windows 10 с 28,65%. Делът на Windows 7 е намалял с 2,21% миналия месец, докато Windows 10 бележи покачване с 0,66%.

Към края на септември Windows 7 държи 46,22% от пазара на десктоп операционни системи (източник: NetMarketShare)

На пръв поглед данните за септември изглеждат такива, каквито вероятно би искала да види Microsoft. Но в последните 12 месеца Windows 7 регистрира спадове и покачвания, което е знак, че част от потребителите опитват Windows 10 и след това се връщат обратно към Windows 10 по различни причини.

Така например, през ноември 2016 г. Windows 7 работеше на 47,17% от компютрите, преди отново да покачи дела си до рекордните 49,46% през май 2017 г. Същото обаче едва ли може да се очаква от Windows XP, която контролира в момента само 5,51% от десктоп системите, спрямо 6,07% към края на август.

Влияние на пазара може да окаже продготвяният голям ъпдейт от Microsoft, т.нар. Windows 10 Fall Creators Update. Очаква се актуализацията да даде тласък на новата ОС, тъй като ще стимулира нов рунд от ъпгрейди сред потребителите на по-стари версии на Windows.

Коментари по темата: „Windows 7 остава лидер, слаб ръст на Windows 10”

добавете коментар...

  1. Saevar

    на жената съм й инсталирал 7-ца на ССД диск със сървис пак 2, обновленията са изключени и самата ОС не е получавала такива от 2012 година, работи си отлично, само инсталирания софтуер си се обновява като скайп, фаерфокса и антивируса, тва е, и немисля че ще има някакъв ефект дори и да му спрат поддръжката освен ако М$ не натиснат производителите на софтуер да спрат да го поддържат.

Коментар