В сделката за Toshiba Memory участва и Apple

Сагата с продажбата на Toshiba Memory е към края си, а най-любопитното в нея е участието на Apple

Toshiba потвърди в края на миналата седмица сделката за продажба на част от бизнеса си, свързан с производството на флаш памети, на консорциум от Bain Capital, Apple и други компании.

Въпрос на време беше сделката да стане факт, тъй като Toshiba се нуждае спешно от свежи постъпления, за да реши проблеми, породени от фалита на ядреното си подразделение Westinghouse.

Интересно в сделката е участието на Apple. Не е тайна, че американската компания ползва чипове памет предимно от своя конкурент Samsung, който е способен да осигури желаните големи количества и това го поставя в доста силна позиция.

Придобиването на част от бизнеса на Toshiba, по-конкретно на подразделението Toshiba Memory, от консорциум с участието на Apple предвещава промени в начина, по който оперира пазарът на флаш памети, предвид огромните обеми, консумирани от производителя на iPhone.

Според информация на Блумбърг, купувач на бизнеса с памети на Toshiba се явява група, съставена от консорциума Bain Capital и Apple, Dell, SK Hynix и Hoya Corp. Продавачът Toshiba ще получи $18 млрд. долара, но същевременно запазва дял в компанията, което изглежда добра сделка.

Съществува известен риск за финализиране на сделката и той идва от Western Digital, партньор на Toshiba, който се опитваше да предотврати продажбата. Между двете компании има напрежение и ще отнеме време спорните въпроси да бъдат разрешени.

Междувременно, Apple би трябвало да е доволна, че се подсигурява с алтернативен доставчик на флаш памети. Не е изключено компанията от Купертино да се насочи изцяло към доставки от Toshiba, тъй като едва ли пазарът ще възприеме добре наличието на айфони с различен хардуер – с памети от Samsung и Toshiba.

Коментар