27% от потребителите са жертва на кибератаки

Най-незащитени в интернет са младите хора на възраст от 16 до 24 години

Около 27% от потребителите на интернет в света са станали жертва на кибератаки през първите шест месеца на годината, което е с 2% по-малко спрямо първото полугодие на 2016-та, сочи анализ на компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Най-често от кибератаки страдат мъжете на възраст от 25 до 34 години (38%), а най-рядко – жените над 55 години (17%). Най-засегнати от кибератаки са потребителите във Виетнам (57%), докато в Холандия пострадалите са най-малко (13%).

В същото време, 41% от потребителите на интернет не защитават своите устройства от хакерски атаки, а това е 2% повече отколкото преди една година, отбелязва Лаборатория Касперски.

Най-незащитени са младите хора на възраст от 16 до 24 години (51%), а най-предпазливи – жените над 55 години (само 28% от тях не защитават устройствата си). Потребителите в ОАЕ и Сингапур са най-слабо загрижени за сигурността (54% са незащитени), докато китайците са най-предпазливи (там незащитените устройства са 29%).

През май т.г. на мащабна кибератака с вируса-изнудвач WannaCry бяха подложени потребителите в над 70 държави, припомня Лаборатория Касперски. Попадайки в компютъра, вирусът криптира всички файлове и изисква откуп, за да възстанови достъпа до данните.

Коментар