Нова система улеснява достъпа на бизнеса до търгове

Бизнесът у нас получава нова възможност за бърз и профилиран достъп до информация за търговете не само в България, но и в страните от Европейския съюз. Отскоро фирмите могат да ползват услугата “targove.bg”, която разполага с най-богатата база данни за обществени поръчки в Централна и Източна Европа, стана ясно на пресконференция.

България е деветата страна, на чиято територия стартира услугата. Тя датира от 2001 година, като всички страни, в които до момента се предлага, са членки на Евросъюза. До няколко седмици се очаква услугата да стартира и в Швейцария.

Предоставянето на подходяща информация за обществените поръчки спестява време и разходи на фирмите и може да им донесе печалби. Проучванията показват, че за една година общата стойност на търговете достига 2000 милиарда евро.

Ако в България има 600 хиляди фирми, то 20% от тях са потенциални потребители на услугата, смятат от Targove.bg. Дори малка част от този потенциал да се реализира, това ще доведе до сериозни печалби за бизнес сектора в страната, коментираха от компанията, явно визирайки участието на наши фирми и в търговете на външни пазари.

Услугата е предназначена както за големи компании, така и за малкия и среден бизнес. Тя се предлага под формата на месечен абонамент за базата данни от обществени поръчки в България и страните от Европейския съюз.

Потребителите могат да изграждат „профил”, отнасящ се до конкретния вид обществени поръчки, които ги интересуват. Профилът включва комбинация от елементи като район на поръчката, обявител, вид дейност, ключова дума и др. Базата данни се обявява ежедневно, предвид голямата динамика в търговете.

Всеки ден в базата постъпват множество заявки за обществени поръчки, които са актуални за нашата страна. По данни на Targove.bg, през последните 14 дни са регистрирани 55 търга за доставка на дървен материал, 283 текстилни търга и повече от 2000 строителни търга. Налице са също и 12 публични търга за производство/доставка на кисело мляко.

Към момента, за период от около 6 седмици от старта на услугата, в системата на Targove.bg са събрани над 1000 български обществени поръчки, съобщиха от компанията. Доставчикът на услугата предлага 20-дневен тестов период, в който потребителят може да я ползва безплатно.

Тарифните планове започват от 34 лева на месец за 1 профил към 1 имейл адрес. Експертите на targove.bg предлагат безплатни консултации в процеса на откриване на необходимата обществена поръчка, до момента на стартиране на участието в търга за нея.

Коментар