Печалбата от смартфони намаляла с 10% за година

Потребителите купуват все повече достъпни смартфони, сочат проучванията

Смартфоните с цена над 400 долара носят почти 80% от печалбата на участниците на пазара, сочи проучване на изследователската компания Counterpoint Research за второто тримесечие на 2017 г.

При Samsung, най-големия доставчик, този показател е 66%, а при Apple е 96%, което се обяснява с отсъствието на бюджетни модели в портфолиото на американската компания.

Същевременно, печалбата на пазара за смартфони е намаляла с 10% за една година. Според анализаторите от Counterpoint Research, това се дължи на няколко фактора – появата на по-достъпни модели iPhone, нарастващата популярност на устройства от среден ценови диапазон като тези на Xiaomi, както и на лансираните от Samsung серии J и Grand.

През второто тримесечие на годината Apple е контролирала 9% от пазара на смартфони по брой продадени устройства, но е получила 65,1% от цялата печалба. Samsung има дял от 22,3% в печалбата, на Huawei се падат 4,1%, на Oppo – 4% и на Vivo – 3%.

Apple и Samsung си разпределят лъвския пай от печалбата на пазара за смартфони

Показателят средна продажна цена (ASP) при смартфоните на Apple силно се различава от средната стойност на пазара като цяло в отделните региони. Така например, в Северна Америка ASP на Apple превишава с 91% ASP на пазара, докато в Близкия изток и Африка разликата е седем пъти (646%), а в Европейския съюз е 153%.

Коментари по темата: „Печалбата от смартфони намаляла с 10% за година”

добавете коментар...

  1. Алекс

    Мда, много показателно хората си избиват комплексите с ненужно скъпи телефони. Ще взимат кредити заеми, ще подписвам робски договори с мобилните монополи за изплащане в продъжение на години скъпи играчки. Да масово явление е това сред хората недостига на интелект и душевната бедност.

Коментар