ИТ секторът е водещ по износ на услуги у нас

Бизнесът с информационни технологии у нас заема челни позиции спрямо останалите индустрии по няколко важни показателя, стана ясно от анализ на агенция CBN по време на АСБИС Академия в Банско.

ИТ секторът е номер едно по износ на услуги, сочи анализът, базиран на данни на CBN и статистика на БНБ. Освен това ИТ индустрията е на второ място по продадени услуги след транспортната.

Трето място държи ИТ секторът по обем на изплатените възнаграждения, като пред него са само търговията и производството. По показателя оперативни приходи ИТ секторът е на 7-мо място, но до две години ще влезе в Топ 5, заяви Людмил Стойчев от CBN.

Той наблегна, в частност, на софтуерния бизнес, където през последните пет години броят на компаниите се е увеличил със 107%, а на работните места – с 67%. Над 100 служители имат 59 компании, като в 16 от тях работят по над 250 специалисти.

Приходите на софтуерната индустрия като цяло бележат ръст от 121% за последните пет години. В 81% от изследваните компании медианата на годишното възнаграждение е над 12 000 евро. Именно това е секторът с най-висок ръст на заплатите.

Коментар