Microsoft изкупи вятърна електроенергия за 15 години напред

Microsoft сключи дългосрочна сделка с General Electric (GE), по силата на която изкупува цялата електроенергия от вятърната централа Tullahennel за 15 години напред.

Tullahennel е нова, 37-мегаватова вятърна електростанция на General Electric, разположена в Ирландия. С енергията от нея Microsoft ще захранва своите центрове за данни, съобщиха от компанията.

Обявеното днес партньорство между Microsoft и General Electric всъщност е по-широко. Двете компании ще провеждат съвместно изследвания в сферата на технологиите за съхранение на енергия. Всяка турбина на електростанцията Tullahennel ще има вградена батерия.

Специалисти на Microsoft и General Electric ще изследват като подобно решение може да се ползва за съхранение на излишната енергия и по-нататъшното й подаване в мрежата. Подобно решение ще обезпечи по-стабилна изходна мощност и ще изглади пиковете и спадовете, причинени от промени във времето.

Ирландия е основно място за дейта центровете на Microsoft в Северна Европа. Миналата година компанията получи разрешение да построи още четири центъра за данни в страната.

Коментар