Intel създаде 17-кубитов квантов чип

Intel разполага с тестов образец на 17-кубитов свръхпроводящ процесор за квантови изчисления, който преминава изпитания в изследователския център QuTech – холандски партньор на компанията. Иновативният квантов чип се отличава с уникален дизайн, който повишава производителността и същевременно намалява брака в процеса на производство.

Според Intel, структурните елементи на квантовия компютър, кубитите, са много крехки и могат да работят само при екстремно ниски температури – 20 миликелвина, или 250 пъти по-студено, отколкото в открития космос. По тази причина квантовият чип се нуждае от специална опаковка, която да предотвратява загубата на данни.

Разработчиците на Intel в Орегон и Аризона са намерили начин да създават 17-кубитов чип с архитектура, която осигурява надеждна работа при по-високи температури и същевременно намалява нивото на радиосмущения между кубитите.

Чипът може да приема и изпраща от 10 до 100 пъти повече сигнали, в сравнение с обичайните чипове с електрически проводници. Дизайнът позволява използване на подобна технология в квантови интегрални схеми, които ще са малко по-големи от типичните силициеви чипове.

Коментари по темата: „Intel създаде 17-кубитов квантов чип”

добавете коментар...

  1. Огнян Пеев

    Още една крачка, към истински изкуствен интелект и…….Скайнет! 🙂

  2. юлиян

    уникално…

Коментар