ЕС ще обезопасява интернет от педофили

Предложение на Европейската комисия за обезопасяване на интернет от педофили и психически неуравновесени лица беше одобрено миналата седмица от министрите на вътрешните работи на ЕС. Планът за сигурност в глобалната мрежа ще бъде подкрепен с бюджет от 55 милиона евро.

Отпуснатите средства ще бъдат изразходвани за разработка на технологии за проследяване на онлайн потребители, които публикуват опасно за сигурността съдържание, в частност за децата. База данни към Европол ще събира всички сигнали от потребители за незаконно поведение в интернет.

Отговорните за чистотата на интернет фактори ще използват опита на отделните членки на Съюза в борбата с кибер престъпниците. Само по този начин Европол би могъл да действа ефективно, съобщи Euronews.

Половината от всички нарушения на етиката и законите в интернет са свързани с детска порнография, сочат данните на европейските власти. Днешните кибер престъпници се възползват от техническия прогрес и атакуват своите жертви дори и чрез геймърски конзоли като Wii, PlayStation и Xbox. Видеоигрите са особено удобни за педофили и други психически болни хора, тъй като чрез тях децата имат излаз към интернет и общуват помежду си.

В края на септември популярните социални мрежи MySpace и Facebook показаха системи за защита от педофили. Демонстрираните технологии са способни да определят дали даден потребител е потенциален извършител на полово престъпление.

Коментар