Проекти за 1,5 млн. евро са одобрени с помощта на EUGA

11 проекта на стойност 1,5 млн. евро са одобрени за финансиране в рамките на 1 година с помоща на програмата EUGA. Инициативата на Майкрософт стартира през октомври миналата година, когато водещи компании, публични организации и институции в страната създадоха консорциум за подпомагане на малки и средни предприятия при кандидатстване за европейско финансиране.
“Чрез EUGA малките и средни компании, обществени институции и неправителствени организации в България получават изчерпателна информация и по-добър достъп до фондовете на Европейския съюз по девет програми в страната. Важно е хората да знаят, че съществува такава програма и, че те могат да се възползват от нея, още повече сега, в настоящите условия на икономическа нестабилност”, каза Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България.
За период от една година общо 47 проекта са внесени за одобрение в междинните звена по различните оперативни програми, като 11 от тях вече са получили одобрение. През същия период екипа на EUGA в България е извършил над 150 консултации по различни проекти.
„EUGA предоставя възможност на компаниите в България да оптимизират разходите и ресурсите и да повишат приходите си като инвестират в решения за управление на бизнеса от типа ERP и CRM. Други приоритетни за програмата области са инвестициите в иновации, разработване на нови продукти и информационни системи, стартиране на нов бизнес, разкриване на нови работни места и провеждане на обучения”, допълни Огнян Киряков.
Пример за успешен проект, одобрен за финансиране по линия на EUGA по оперативна програма „Конкурентоспособност”, е този на фирма Метатрон. Проектът е за технологично обновяване, което включва инвестиции в система за управление на бизнеса и производствено оборудване. С полученото финансиране Метатрон ще оптимизира ресурсите си и ще увеличи обема на производството, ще подобри процесите, свързани с маркетинговите дейности в компанията, както и вътрешните процеси на управление.
В Европа програмата стартира през март 2003 г., след реализирането на успешни пилотни проекти в Испания и Полша. След това програмата се разширява и включва общо 26 страни членки и асоциирани членове на Европейския съюз.
Общият брой на малките и средни предприятия в ЕС е около 22 млн. Според изследвания от миналата година, 55% от тях нямат информация за наличието на възможности за безвъзмездно финансиране. Едва 4% от предприятията са подавали проектни предложения и около 1% са печелили финансиране.
Именно с тази цел е създадена програмата EUGA – да повиши броя на малките и средни предприятия, изготвящи проектни предложения за кандидатстване и съответно използване на средства от фондовете на ЕС за периода 2007-2013 г.
 В този период ЕС ще осигури, пряко или чрез правителствата на държавите членки и финансиращи институции, над 200 млрд. евро за финансиране на проекти в сферата на иновациите, информационните и комуникационни технологии, обучения, стартиране на нов бизнес и създаване на заетост.

Коментар