Шотландия пусна плаваща вятърна електроцентрала

По крайбрежието на Шотландия заработи първата в света плаваща вятърна електроцентрала. Енергията от нея вече постъпва в електрическата мрежа на страната, предаде Statoil.

Масивът Hywind Scotland се състои от пет турбини със сумарна мощност 30 мегавата, експлоатирани от компаниите Statoil и Masdar. Разположена на 25 км от брега в района на гр. Питърхед, централата може да обезпечи с енергия 20 000 домакинства.

Плаващите вятърни кули са високи по 253 метра, като почти една трета от тях, или 78 метра, са скрити по водата. Диаметърът на ротора е 154 метра. Структурата се поддържа от множество котви и тежки вериги.

Кулите са проектирани за монтиране в участъци с дълбочина до 800 метра. С тяхна помощ могат да се използват въздушните потоци, недостъпни за обикновените вятърни електростанции, разположени на сушата. Според специалистите, до 80% от вятърните ресурси на морето се падат на участъци с дълбочина над 60 метра.

В бъдеще компаниите Statoil и Masdar планират да добавят към плаващата вятърна електростанция батерия Batwind с капацитет 1 мегаватчаса, с цел да се регулира неравномерното генериране на ток.

Коментар