Лох Нес се появи в Google Street View

Картографската услуга Google Street View се обогати с панорамни снимки на нова природна забележителност – загадъчното шотландско езеро Лох Нес. Преди повече от 80 години езерото се прочу, благодарение на снимка, на която се вижда странно животно, станало известно по-късно като „Чудовището от Лох Нес”, или Неси.

И до ден днешен достоверността на снимката се поставя под съмнение, а многобройните опити за повторно заснемане на водното чудовище не дадоха категорични доказателства за съществуването на Неси. Според някои учени, става въпрос за хищен морски динозавър, или плезиозавър.

Легендата за Неси обаче е жива и привлича туристи от цял свят към шотландското езеро. Сега вече всеки може да се наслади и на виртуална разходка в околността на Лох Нес и дори под водата, благодарение на Google Street View.

Лох Нес е най-големият сладководен басейн в Шотландия, ако се отчете сумарният обем на водата. Езерото е дълго 37 км, широко 1,5 км и има площ около 56,4 кв. км. Дълбочината на Лох Нес достига 230 м.

Коментар