Започва поредната обиколка на Google Street View в България

Емблематичните автомобили на Google тръгват на обиколка из България на 2-ри март
(снимка: CC0 Public Domain)

Колите на Google Street View отново ще минат по пътищата на България тази пролет, съобщиха от интернет компанията. Емблематичните автомобили ще се видят по шосетата у нас през следващите седмици.

Тазгодишната обиколка започва на 2-ри март и включва над 50 населени места в България – от Силистра до Петрич и от Кърджали до Видин. Целта, както винаги, е да се осъвременят изображенията в приложението Google Maps.

В приложението вече са налични стотици градове и села, пешеходни маршрути, природни забележителности и архитектурни паметници. Инфраструктурата в градовете и помежду им се променя и еволюира. Обновяването с актуалните изображения ще помогне за ориентиране по различните маршрути.

Освен данни за ориентиране на пътя, Google Maps вече предлага снимки от пешеходни маршрути като х.Алеко – Черни връх, х. Вихрен – Муратов връх, както и исторически и туристически обекти като ИАР Шуменска крепост, Стария Несебър и Белоградчишките  скали.

Google подчерта, че поставя акцент върху защитата на поверителността. Преди публикуване на събраните изображения, те се обработват със специална технология, която замъглява лицата на хората и регистрационните табели на автомобили, така че да не могат да бъдат идентифицирани.

Street View предлага допълнителна функция за замъгляване на изображения (на лица, коли, къщи и т.н.), която може да бъде заявена чрез натискане на бутона „Съобщете за проблем” в долния десен ъгъл на всяко изображение.

Street View е популярна функция в Google Maps с над 220 милиарда изображения от цял свят, включително Антарктика и Арктика. Предлага се на настолни компютри и мобилни устройства, както и в Google Earth.

Коментар