Учени от БАН създадоха биоразградима клетъчна матрица за импланти

Изследователи от БАН разработиха повърхност с покритие, което може да се използва за персонализирани, мултикомпонентни и порести структурирани импланти
(снимка: CC0 Public Domain)

Биоразградима клетъчна матрица с потенциално приложение в тъканното инженерство разработи екип от Института по електроника. Резултатите от изследването са публикувани в три престижни международни научни издания.

Биоразградимата клетъчна матрица подпомага регенерацията на костна тъкан и в същото време предотвратява образуването на бактериален биофилм върху нея, уточниха от Института по електроника на БАН.

По време на своите експериментални изследвания учените са генерирали повърхност с покритие, което може да бъде прилагано в разработването на персонализирани, мултикомпонентни и порести структурирани импланти, имитиращи природната телесна среда и притежаващи антибактериални свойства.

Посредством обработка със свръхкъси лазерни импулси са търсени свойства, оптимално съобразени с биосъвместимостта, механичните и физиологичните нужди на тъканта-гостоприемник.

Разработката е иновативна и с потенциал за приложение в тъканното инженерство. В екипа с ръководител доц. Албена Даскалова са включени трима млади учени от България и Италия.

Коментар