UltraStar DC HC570 – първият 22TB CMR HDD за центрове за данни

22-терабайтовият UltraStar DC HC570 е нов връх на изпитаната във времето технология CMR
(снимка: Westrn Digital)

Центровете за данни се нуждаят от все по-голям капацитет за съхранение, обработка и анализ на данни, в резултат на експлозивния ръст на приложенията с изкуствен интелект, 5G мрежите, интернет на нещата (IoT) и свързаните автомобили. Има различни начини за разширяване на сторидж капацитета, но често това води до увеличаване на физическите размери и енергийната консумация на системите за съхранение. Western Digital предлага ефективно решение, с което центровете за данни могат да избегнат негативите на подобен сценарий.

Новият твърд диск на лидера в сторидж системите, моделът Western Digital UltraStar DC HC570, идва с внушителен капацитет от 22 терабайта (TB) – в него има 10 магнитни плочи по 2,2 TB всяка. Това е 3,5-инчово устройство със скорост на въртене на шпиндела 7200 об./мин., което бележи нов връх на изпитаната във времето и практиката технология CMR (конвенционален магнитен запис), внасяйки иновации, които са без аналог на пазара в момента.

Ползата от внедряване на такъв диск в центъра за данни е очевидна. HC570 предлага много по-голям капацитет от наличните 10 TB дискове, като така увеличава рязко плътността на съхранение (над 2 пъти) в едно и също рак пространство. И не по-малко важно, новият твърд диск на Western Digital намалява чувствително консумацията на енергия – до 64% за петгодишен период, според изчисленията на производителя. Това означава и дългосрочно намаляване на общата цена на притежание (TCO) на устройството.

Иновативни технологии OptiNAND и ArmorCache

UltraStar DC HC570 използва иновативна технология OptiNAND, която дава ясни предимства на модела пред конкуренцията. Докато 22-терабайтовият диск на Western Digital има 10 плочи и 20 глави за четене/запис, конкурентите използват същия брой в модели с по-малък капацитет от 20 TB.

OptiNAND интегрира в основната платка на твърдия диск iNAND флаш памет за съхранение на оперативни и метаданни, които преди това се съхраняваха на магнитните плочи. Това не е хибридна технология, тъй като флаш паметта се използва само за метаданни, а не за потребителски данни. Преместването им във флаш паметта означава, от една страна, че те са достъпни по-бързо, а от друга – остава повече място за потребителски данни на плочите на диска.

Интегрирането на iNAND флаш в твърдия диск носи ключови предимства на UltraStar DC HC570
(източник: Westrn Digital)

Друго предимство на OptiNAND е новата технология ArmorCache, която присъства във всички 22 TB дискове на Western Digital. Принципно, за да постигнат най-добра производителност на запис, твърдите дискове кешират данни в оперативната памет (DRAM), преди да ги запишат на магнитния носител – това е режимът на работа WCE (Write Cache Enabled). Проблемът тук е, че при аварийно изключване на захранването (EPO), данните от DRAM, които все още не са записани на диска, ще бъдат загубени.

Затова в твърдите дискове има и режим WCD (Write Cache Diasbled), който забранява кеширането при запис и така гарантира целостта на DRAM данните – устройството ще кешира само данни, за които знае, че може успешно да запише на диска. В случая няма загуба на данни при EPO, но недостатъкът е намалената производителност на запис.

Новата технология ArmorCache дава най-доброто от двата свята, тъй като използва OptiNAND кеша, за да комбинира производителността на WCE със защитата на данните на WCD. Казано по-просто, ArmorCache позволява на клиентите да изберат предпочитания режим на кеширане, без да изпитват влошаване на производителността или риск от загуба на данни при EPO.

Увеличена плътност на записа

ePMR (енергийно-подпомогнат перпендикулярен магнитен запис) е друга уникална технология в Ultrastar DC HC570. Чрез въздействие с електрически ток върху записващата глава, тя създава допълнително магнитно поле и значително намалява вибрациите, като така в крайна сметка увеличава плътността на записваните данни на единица площ.

Вибрациите в масиви за съхранение с множество устройства, работещи 24/7, могат да бъдат проблем, тъй като твърдите дискове в непосредствена близост един до друг са уязвими на хардуерни повреди и грешки. UltraStar DC HC570 противодейства на това с набор от утвърдени технологии, включително горни и долни прикрепени шпинделни двигатели.

Технологията за предпазване от въртеливи вибрации (RVS) на Western Digital използва сензори, поставени по краищата на печатната платка на твърдия диск, за да открива вибрационни „вълнички”. Сензорите сигнализират към задвижващия механизъм, който контролира прецизно позицията на главата, за да противодейства ефективно на вибрациите и да я стабилизира.

Внедряването на UltraStar DC HC570 в центъра за данни се отплаща с по-висока плътност на съхранение и намалена консумация на енергия
(снимка: Westrn Digital)

UltraStar DC HC570 е херметизиран с хелиев газ по технология HelioSeal на Western Digital, която гарантира, че дискът остава напълно запечатан и без замърсители по време на работа. HelioSeal предотвратява проблеми, често срещани при запълнените с въздух устройства, които обикновено изискват вентилационен отвор в корпуса. Тъй като хелият е с по-малка плътност, той намалява вибрациите на магнитните плочи при по-високи обороти, което позволява на задвижващите рамена да се позиционират по-прецизно.

Освен това новият диск на Western Digital използва иновативен тристепенен актуатор (TSA), представен за първи път с модела DC HC550. Този механизъм позиционира главите за четене и запис така, че пътечките да бъдат по-близо една до друга, което води до повече пътечки на инч (TPI), респективно до по-голяма плътност на записа.

Производителност и надеждност

Тестовете в различни лаборатории на UltraStar DC HC570, който е отскоро на пазара, показват впечатляваща производителност при инсталации в RAID масиви с множество устройства и потвърждават спецификациите на Western Digital. HC570 поддържа устойчива скорост на трансфер от 291 MB/sec.

Важен момент е, че дискът се предлага във варианти и със SATA, и със SAS3 интерфейси. По отношение на надеждността Western Digital дава 2,5 млн. часа средно време между откази (MTBF), годишно работно натоварване 550 TB и стандартна гаранция 5 години.

В заключение, като първият 22-терабайтов CMR твърд диск за центрове за данни, Western Digital UltraStar DC HC570 вдига високо летвата и задава стандарт, който останалите производители да следват. Дискът включва набор от иновативни технологии, най-вече OptiNAND и новата функция ArmorCache, която осигурява както високата производителност на режима WCE, така и защитата на данните на режима WCD. Внедряването на този диск в центъра за данни се отплаща с по-висока плътност на съхранението на единица площ и намалена консумация на енергия, наред с безкомпромисната производителност.

Вече можете да поръчате и двете версии на 22TB UltraStar DC HC570 от официалния дистрибутор на марката за България – ADSYS.

Коментар