Отворен проект ще се опита да конкурира Google Maps

Популярното приложение Google Maps може да се изправи срещу сериозен конкурент
(снимка: CC0 Public Domain)

Консорциумът Linux Foundation се обедини с някои от най-големите технологични компании, за да създаде отворена услуга за картографиране, която ще конкурира популярното приложение Google Maps.

Официално „Overture Maps Foundation” е инициатива на Linux Foundation и се поддържа от гиганти като Amazon Web Services, Meta Platforms, Microsoft и холандската картографска услуга TomTom.

Крайната цел на проекта е да създаде нова картографска услуга, базирана на отворени масиви от данни, които други разработчици ще могат да използват в собствените си продукти. Очакванията са да бъде създаден своеобразен картографски агрегатор, в който ще се натрупват картографски данни от различни източници.

Картите и данните за местоположението играят критична роля в днешното общество, тъй като се използват в много области на човешката дейност, от интернет на нещата (IoT) до самоуправляемите автомобили. Следователно всички членове на фондация Overture Maps Foundation ще се възползват от създаването на нова картографска услуга.



Така например, за Amazon услугата за картографиране ще бъде полезна при изграждане на собствена метавселена, която се очаква да комбинира технологии за виртуална и разширена реалност. В същото време TomTom се надява да си възвърне позициите, които загуби от нарастващата популярност на Google Maps.

Налагането на новата картографска услуга обаче няма да е лесно. Google картите са много популярни по света, за което свидетелства фактът, че досега приложението е изтеглено 10 милиарда пъти от официалния Android магазин Play Store.

Коментар