Изкуствен интелект вече и в пишещата машина

Ghostwriter стъпва на електрическа пишеща машина Brother AX-325 от 90-те години на 20 век
(снимка: ArvindSanjeev / Twitter.com)

Ентусиаст създаде “умна” пишеща машина, базирана на изкуствен интелект. Едно от необикновените ѝ качества е, че може да си кореспондира с човека, който я използва.

Оригинален проект демонстрира инженер Арвинд Санджив: той е създал пишеща машина, наречена Ghostwriter, която може да комуникира с човек. Всичко това се случва благодарение на изкуствения интелект.



Езиковият модел GPT-3 „живее” вътре в системата, върху който е изграден ботът за чат ChatGPT. Ако не знаете подробностите, можете да решите, че призрак се е поместил в машината.

Санджив използва за основа на проекта си електрическата пишеща машина Brother AX-325, пусната през 90-те години на миналия век. Прилагайки реверсивен инженеринг, той събира сигнали от клавиатурата, към която свързва популярния контролер Arduino. Последният изпраща сигнали към едноплатковия компютър Raspberry Pi, който действа като мрежов интерфейс за свързване към OpenAI GPT-3 API.

Умната пишеща машина Ghostwriter е способна да комуникира с потребителя
(снимка: ArvindSanjeev / Twitter.com)

За да влезете в кореспонденция с изкуствения интелект, остава само да поставите хартия. Големият езиков модел GPT-3 е обучен в милиони книги и уебсайтове; неговата задача е да предвиди статистически коя дума е най-вероятно да се появи след предложената фраза, тоест текстът, който е въведен на клавиатурата на Ghostwriter.

GPT-3 може да работи като чатбот или да генерира текст, включително писане на поезия. След като започва да експериментира с изобретението си, авторът осъзнава, че трябва да регулира и „температурата” на невронната мрежа и продължителността на нейните отговори – така че на кутията се появяват два допълнителни бутона и OLED дисплей.



По думите на Санджив, проектът му е своеобразно проявление на връзката между човека и изкуствения интелект, както и между човека и пишещата машина, които образуват творческа симбиоза. Форматът на пишеща машина помага на човек да забрави за известно време за вездесъщото дигитално присъствие и да се потопи в „емоционално пътешествие през хартия и мастило”.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект вече и в пишещата машина”

добавете коментар...

  1. Надежда Василева 66

    Имаше един НФ разказ….отпреди може би 40 г., не си спомням автора, да не сбъркам със Саймък, или Старджън,както и да е/аз съм на 66 г./Изчела съм и Галактика,и много други неща.
    Та там една пишеща машина се разписа …, а дали нямаше и други машини и човекът в товаа събитие се изплаши, но всичко се размина….
    .И точно ние прочетохме тогава този разказ, както и точно този материал сега.
    Фантастите са дитантвюъри във времето.

Коментар