Изкуствен интелект помага на хирурга при липосукция

Специализирана болница в Южна Корея въведе за първи път в света система за липосукция, в която хирургът е подпомаган от изкуствен интелект.

Системата M.A.I.L (Motion capture and Artificial Intelligence-assisted Liposuction), внедрена в 365mc, е разработена съвместно с Microsoft и използва облачната услуга Azure. Тя записва движенията на хирурга в хода на процедурата и ги анализира с помощта на големи данни.

Като резултат, системата дава оценка на действията на хирурга, която позволява да се издават препоръки в реално време, прогнози за формата на тялото и дори измерване на психологическа удовлетвореност на пациента.

Принципно, изводите за действията на хирурга се правят два месеца след липосукцията. Новата система радикално променя подхода към операциите, като намалява зависимостта от интуицията и опита на хирурга, дава по-предсказуеми резултати и снижава риска от усложнения.

Базата данни, която обезпечава работата на M.A.I.L, е попълнена в болницата за две години. В следващата една година 365mc ще следи работата на системата, след което тя може да стане достъпна за покупки и от други медицински заведения в Microsoft Azure Marketplace.

Коментар