Предстои бум в продажбите на безжични зарядни

Устройствата за безжично зареждане по стандарта Qi ще доминират на пазара

Безжичното зареждане се превърна в поредната отличителна характеристика на смартфоните от висок клас, след като Apple, Samsung и други производители интегрираха технологията в своите устройства.

Световният пазар на безжични зарядни ще расте бързо, като се очакват технологични пробиви – в частност, зареждане от по-големи разстояния и увеличаване на мощността. Предстои сериозен напредък и в технологиите за зареждане на самоуправляеми коли, пише Digitimes.com.

Прогнозите сочат, че към 2019 г. пазарът на безжични зарядни устройства в стойностно изражение ще възлезе на 10 млрд. долара, а продажбите на устройства ще достигнат 1 млрд. броя през 2020 г. Това означава истински бум на този млад пазар.

Около 700 млн. броя от продадените устройства ще използват безжичния стандарт Qi, поддържан от консорциума Wireless Power Consortium (WPC). Именно Qi WPC се явява най-популярният стандарт, възприет от производителите на безжични зарядни за смартфони, инсталирани на летища, в офиси и центрове за обслужване на туристи.

Коментар