Горивни клетки захранват дейта център на Microsoft

Шон Джеймс, инженер в Microsoft, на фона на огромната инсталация, която поддържа сървърите и горивните клетки (снимка: Ken Lambert/Seattle Times/TNS)

Център за данни на Microsoft в Сиатъл, САЩ, ще захранва поместените в него сървъри с енергия от горивни клетки. Системата е разработена и доставена от немската компания Solidpower.

Горивните клетки са разположени над раковете със сървърно оборудване в центъра за данни. Те ще осигуряват електричество 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата – непосредствено до раковете, твърди Solidpower.

Въпреки че технологията на горивните клетки (захранвани с природен газ) се използва като източник на енергия за центровете за данни и на други места по света, инсталацията в Сиатъл е уникална със своя дизайн – клетките са монтирани върху самите ракове. Обикновено горивните клетки се инсталират в контейнер извън помещенията за сървърите и се свързват с вътрешната енергийна мрежа на сградата.

Разполагането на клетките над раковете подобрява енергийната ефективност и намалява необходимостта от допълнителни инвестиции в енергийните системи на сградата. В този си вид инсталацията „отбелязва промяна на парадигмата за доставката на електроенергия за центровете за данни“, посочват от Solidpower.

Иновативната технология ще позволи на бъдещите центрове за данни изцяло да се „откачат“ от електропреносната мрежа, казва Шон Джеймс, инженер в Microsoft. Наскоро Грийнпийс критикува ИТ бизнеса, че в 21 век ползва енергийни източници от 19 век.

Коментар