Пазарът на компютри в Европа се стабилизира

Засилените продажби на лаптопи в Централна и Източна Европа имат значителен принос за подобряване на ситуацията на РС пазара в региона ЕМЕА

Промоционални кампании и засилено търсене в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) стабилизираха пазара на персонални компютри в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка), сочи нов доклад на анализаторската компания IDC.

През третото тримесечие на 2017 г. доставките на десктоп РС, лаптопи и работни станции в ЕМЕА възлизат на 17,7 млн. броя, което е само с 0,5% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Корпоративният сегмент на пазара бележи ръст от 0,1%, в резултат на обновяването на техниката в компаниите и договорите в образованието. Доставките на потребителския пазар също са се увеличили, благодарение на решенията за игри и програмите за отстъпки в навечерието на празничния сезон.

Продажбите на лаптопи в ЕМЕА са нараснали с 0,3%, а в региона ЦИЕ – с 5,6%. В същото време доставките на настолни РС падат с 3% в ЕМЕА, докато в страните от ЦИЕ се увеличават с 8%, в резултат на силните продажби в бизнес сегмента.

IDC отчита признаци на устойчив прогрес и стабилизиране в продажбите на традиционни РС. Основен фактор за ръст на регионалния пазар са ноутбуците, тъй като клиенти все по-често предпочитат мобилни решения. При десктопите като цяло се наблюдава спад, но растящият интерес към геймърски машини поддържа на ниво сегмента.

Стартът на новата учебна година също е помогнал за увеличаване на продажбите на мобилни компютри. В допълнение, позитивната динамика в Централна и Източна Европа в продължение на две тримесечия има значителен принос за подобряване на ситуацията на РС пазара в ЕМЕА, който в крайна сметка е превишил очакванията, отбелязва IDC.

Лидер на пазара за компютри в ЕМЕА е американският производител HP с дял от 26% и 4,4-процентен ръст в продажбите през третото тримесечие. На второ място е Lenovo с пазарен дял 20,1%, следвана от Dell (10,9%), Asus (10,3%) и Acer (9,5%), сочат данните на IDC.

Коментар