Microsoft вкарва Cray суперкомпютри в Azure

Суперкомпютрите в облака Azure ще се конфигурират индивидуално според конкретните потребности на клиентите

Microsoft и Cray сключиха договор за интегриране на суперкомпютрите Cray XC и Cray CS в облака Azure. Мощните изчислителни машини ще бъдат свързани към сторидж система Cray ClusterStor.

Съгласно споразумението, суперкомпютрите ще се включат непосредствено към Azure, интегрирани с виртуалните машини на Azure и хранилището Azure Data Lake, както и със системите за изкуствен интелект и машинно обучение на Microsoft.

От ресурсите на Cray и Azure ще могат да се възползват клиенти, които се нуждаят от високопроизводителни изчисления, изкуствен интелект, симулация и моделиране, както и от сложен анализ, без да придобиват и поддържат собствени машини Cray.

Суперкомпютрите в облака ще се конфигурират индивидуално според конкретните потребности на клиента. Microsoft обаче няма да предлага суперкомпютри Cray под наем, а ще доставя техните изчислителни ресурси като част от пакета услути Azure.

Microsoft се надява партньорството с Cray да й помогне да привлече нови клиенти на облачния пазар, където делът на компанията през второто тримесечие на 2017 г. възлиза на около 13,8%, докато конкуренът Amazon контролира 30,3%.

Суперкомпютрите Cray XC и Cray CS стъпват на процесори Intel и графични системи Nvidia. Някои от тези машини използват програмируеми логически матрици (FPGA). Производителността на един контейнер превишава петафлоп, а цените на Cray XC започват от 500 хиляди долара.

Коментар