Намаляха големите ИТ компании за изкупуване

Спад от 92 млрд. долара е регистриран на глобалния пазар на инвестиционни сделки в ИКТ и медийната индустрия

Наблюдава се огромен спад на инвестиционните сделки в ИТ, медийния и телекомуникационния бизнес през настоящата година, според данни на анализаторската компания Mergermarket.

През първите 9 месеца на 2017 г. глобалният пазар на инвестиционни сделки в ИКТ сектора възлиза на $299,5 млрд, което е колосален спад от близо една четвърт спрямо същия период на миналата година ($391,1 млрд.). Но броят на сделките не се е променил и е около 2370, което дава добри шансове на стартъпите да привлекат вниманието на инвеститорите към себе си.

Данните сочат, че е намалял броят на големите компании, които могат да бъдат придобити. Остава под въпрос способността на новите компании да се разраснат до големи мащаби, тъй като, по правило, стартъпите биват купувани на етапа, когато екипът им достигне 100-на души.

Най-много сделки през първите девет месеца на годината са сключени в САЩ – 43% от целия световен обем, или 892 сделки на обща стойност $127,9 млрд., вкл. най-голямата сделка през годината – покупката на Discovery Communications от телеком оператора Scripps Networks Interactive за $14,4 млрд.

На второ място в топ 3 на най-големите сделки тази година влиза и придобиването през март на мрежовия оператор Vodafone India от друг индийски телеком – Idea Cellular – за сумата от $12,7 млрд. Трета по големина е скорошната сделка по продажба на бизнеса с памети на Toshiba за сумата от $10,6 млрд. на консорциума Bain Capital.

В Европа за разглеждания период са сключени 813 сделки на обща стойност $47 млрд. Очевидно, тази година Старият континент ще регистрира рекордно ниска активност в сделките в ИКТ сектора, отбелязва Mergermarket. Това е резултат от икономическата неопределеност, породена от излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз, или т.нар. Брекзит.

На общия фон се откроява японският гигант Softbank, който настървено изкупува компании за производство на чипове, разработки в областта на изкуствения интелект и роботите. Статистиката сочи, че през първите девет месеца на 2017 г. Softbank е придобила 26 компании, увеличавайки три пъти инвестициите си, в сравнение със същия период на миналата година.

Коментар