Lenovo вгражда в лаптопите си FIDO удостоверители

Eдно докосване на четеца за пръстови отпечатъци в лаптопите Lenovo гарантира на потребителя сигурно удостоверяване в сайтове като PayPal

Lenovo и Intel обявиха тази седмица в Лас Вегас вградена система за удостоверяване за PC потребители, която предпазва данните им при сърфиране в интернет, работа в онлайн среда и онлайн покупки.

Вместо да разчитат единствено на пароли, сега потребителите разполагат с по-сигурен начин за вписване в популярни сайтове – с едно докосване на четеца за пръстови отпечатъци или бързо докосване на бутон в реално време.

Новите компютри на Lenovo на база процесори Core от 7-о и 8-о поколение с технология Intel Online Connect, вкл. Yoga 920, ThinkPad X1 Tablet, ThinkPad X1 Carbon и IdeaPad 720S, идват с вградени сертифицирани от FIDO удостоверители. Това осигурява по-опростено и сигурно онлайн удостоверяване при вписване в популярни сайтове като PayPal, Google, Dropbox и Facebook.

С вградените FIDO удостоверители, сайтовете използват ключове за защита, които се съхраняват в хардуера. По този начин се гарантира максимално високо ниво на сигурност и се намаляват възможностите за измами.

При използване на UAF (Universal Authentication Framework) удостоверител с пръстов отпечатък, с докосване на кодирания четец, който е вграден в компютъра, потребителите могат лесно да влязат в своя PayPal профил.

Допълнителна функция за защита е вграденото двуфакторно удостоверяване U2F (Universal 2nd Factor), което е част от  процеса на удостоверяване, след като потребителят се впише по стандартния начин – посредством потребителско име и парола. Вместо да използва отделен ключ за защита или SMS код, вграденото в компютъра двуфакторно удостоверяване директно указва на потребителя да натисне бутон, за да влезе в сайтове като Google, Facebook, Dropbox и др.

Потребителите на Yoga 920 вече ще се удостоверяват онлайн по-лесно и сигурно

Технологиите Intel Online Connect и Intel Software Guard Extensions (Intel SGX) са вградени в процесорите Intel Core от 7-о и 8-о поколение. Те защитават информацията, която потребителите ползват за влизане в различни сайтове, с помощта на вградения четец за пръстови отпечатъци. По този начин, с обединяването на различни инструменти за защита, се гарантира по-високо ниво на сигурност.

Търговците на едро също могат да се възползват от това нововъдение. Със система за удостоверяване, вградена директно в компютъра, те могат да предложат подобрена сигурност на милиони потребители, които редовно използват компютрите си за достъп до социални медии, онлайн банкиране и пазаруване.

Intel Online Connect може да се изтегли от сайта за поддръжка на Lenovo и ще бъде достъпен чрез Lenovo System Update и Lenovo App Explorer на всички лаптопи на компанията с процесори Intel Core от 7-о и 8-о поколение с активен Intel SGX.

81% от пробивите в сигурността на информацията за миналата година са свързани със слаби или откраднати пароли, според доклад на Verizon. Фишинг атаките пък са нараснали с 65% на годишна база, сочи анализ на Anti-Phishing Working Group. Ето защо онлайн сигурността и защитата на всички видове информация, не само на личните данни, се превърна в задача от първостепенна важност.

Коментар