Електромобилите Nissan ще „пеят” на пешеходците

Бъдещите електромобили на Nissan ще излъчват музика, за да предпазят пешеходците

Хибридните и електрически автомобили са много по-тихи от бензиновите и дизеловите машини, което повдига въпроси относно сигурността на пешеходците, които може да не чуят и видят приближаващата кола. Ето защо министерството на транспорта на САЩ въведе изискване електромобилите да издават шум при движение, който предупреждава пешеходците.

Подобно изискване за хибриди и електромобили е особено належащо за предпазване на незрящи или с влошено зрение пешеходци. Японската компания Nissan подхожда творчески към проблема – нейните електромобили не просто ще издават специфичен шум, от тях ще идва музика!

Според разработчика, музикалният звук излъчва енергия и увереност, а силата му ще зависи от скоростта на движение. Звукът ще се включва при скорости от 20 до 30 км/ч, като от Nissan уверяват, че „пеенето” на електромобилите ще бъде приятно и няма да дразни околните.

Разработката е известна към момента с името Canto, което в превод означава „Аз пея”, и беше обявена тази седмица на 2017 Tokyo Motor Show. Все още няма яснота кога иновацията ще бъде вградена в серийните автомобили на Nissan. Не е трудно да си представим обаче в какво ще се превърнат градските улици в пиковите часове, когато автомобилите се движат с ниска скорост.

Коментари по темата: „Електромобилите Nissan ще „пеят” на пешеходците”

добавете коментар...

  1. :о)

    ще им пеят “*” на пешеходците, особено ако шофьорите са жени 🙂

Коментар