Fujitsu и Lenovo са близо до сделка за РС бизнеса

Сделка за сливане на РС подразделенията на Fujitsu и Lenovo ще има до месец, твърди Nikkei

След продължителни преговори Fujitsu и Lenovo са близо до сключване на сделка за сливане на своите компютърни подразделения, съобщи агенция Nikkei, позовавайки се на вицепрезидента на японската корпорация Хидейоро Цукано.

Fujitsu се нуждае от допълнително време, за да финализара сделката, пояснява Цукано в отговор на журналистически въпрос на какъв етап са преговорите с Lenovo. Макар че не се ангажира с конкретни срокове, вицепрезиденът на Fujitsu намеква, че окончателно споразумение може да бъде подписано до 23 ноември, когато е Денят на благодарността към труда в Япония.

Двете компании огласиха за първи път плановете си за обединение на своите РС подразделения през октомври 2016 г. Но сключването на споразумение се бави, поради нерешени въпроси като запазването на търговските марки на Fujitsu и работните места в нейните предприятия.

Към момента обаче преговарящите екипи са изгладили най-спорните моменти, според неназован източник от японската компания. Анализаторите предполагат, че Lenovo се е съгласила с условията на Fujitsu да запази нейния РС бранд FMV и завода за производство на компютри в японската префектура Шимане.

Тази седмица Fujitsu обяви финансовите си резултати за тримесечието, приключило в края на септември. Чистата печалба на компанията възлиза на 41,3 млрд. йени (1,6 млрд. долара), в сравнение с 25,9 млрд. йени година по-рано, като ръстът се дължи и на продажбата на дела й във Fuji Electric.

Приходите на японската корпорация са намалели леко – с 0,7% до 1 трлн. йени (8,76 млрд. долара). Fujitsu запазва прогнозата си за ръст през текущата финансова година, която приключва в края на март 2018 г. Компанията очаква увеличениe на чистата печалба с 64% до 145 млрд. йени (1,3 млрд. долара) и спад в приходите от 1% до 4,1 трлн. йени (37,5 млрд. долара).

Коментари по темата: „Fujitsu и Lenovo са близо до сделка за РС бизнеса”

добавете коментар...

  1. жт

    Да… В момента светът е на автопилот. Без яснота какво ще следва, освен че ще се лети нататък…

  2. Мани

    Скоро предстои пълен застой в продажбите на РС към 2029 г изчерпва се възможността за подобрение на производствения процес – закона на Мур вече няма да действа. Тоест няма да могат произвеждат нови и по-добри компютри. Освен това масовото затъпяване на хората върви още от сега. В момента има много хора, които не позлуват компютри нито имат умения, нито им требе, а само смартфони за фейсбоклука, снимчици, музичка, клипчета.

  3. Anonymous

    Китайците изкупуват Япония.

Коментар