20 млрд. вече са IoT устройствата в света

Умните домашни устройства ще станат повече от смартфоните към 2021 г.

Броят на свързаните към интернет устройства, част от екосистемата IoT (интернет на нещата), приближава 20 милиарда, а в следващите четири години ще нарасне с още 10 милиарда, сочи прогноза на Strategy Analytics.

Въпреки че в момента решенията в корпоративния сегмент заемат 52% от общия брой IoT устройства, в бъдеще основна движеща сила ще станат системите за умния дом, които ще обезпечат ръста на инсталираните устройства до 50 млрд. броя. 

През настоящата година пазарът на IoT устройства ще се увеличи със 17% по  брой, но към 2021 г. темпът на растеж ще се забави до 9%, сочи прогнозата на Strategy Analytics. Умните домашни устройства ще станат по-голяма категория от смартфоните към 2021 г.

По-рано анализатори от IDC прогнозираха, че в близките четири обемът на световния IoT пазар ще нарасне с около 75%. През 2017 г. глобалните продажби на оборудване, услуги, софтуер и комуникационни технологии за интернет на нещата ще възлязат на 800 млрд. долара, а към 2021 г. обемът на IoT пазара ще достигне 1,4 трлн. долара.

Коментар