САЩ отстъпиха и второто място при смартфоните

Пазарът на смартфони в Индия продължава да расте с бързи темпове

САЩ вече не са вторият най-голям пазар за смартфони в света. След като по-рано отстъпиха лидерството на Китай, сега Съединените щати сдадоха и втората позиция – на Индия, сочи нов доклад на анализаторската компания Canalys.

В последните години Индия се радва на бурен икономически растеж, въпреки някои политически и социални проблеми. Търсенето на смартфони в страната рязко се покачи, като устройствата от среден и висок клас са предпочитани.

На местния пазар доминират пет компании – Samsung, Xiaomi, Vivo, Oppo и Lenovo. Първите две от тях са доставили почти половината от всички устройства през третото тримесечие, или над 18,6 млн. броя.

Продажбите на Xiaomi са нараснали в страната с 290% на годишна база. Аналогичен прогрес бележи и китайският производител Vivo, но неговият дял е значително по-малък. Xiaomi оперира основно в сегмента от 230 до 310 долара, където се конкурира със Samsung, Oppo и Vivo.

Като цяло, доставките на смартфони в Индия са се увеличили с 23% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Според анализатори, появата на iPhone X и евентуалните рекордни продажби може да върнат второто място на САЩ на световния пазар.

Коментар