Sony поскъпна до 9-годишен максимум

Под ръководството на Казуо Хираи Sony отново започва да печели солидно

Борсовите котировки на Sony се покачиха до 9-годишен максимум тази седмица, след като компанията публикува финансовите си резултати за последното тримесечие и повиши прогнозата си за печалба до рекордно висока стойност, предаде Ройтерс.

В резултат на силното търсене на датчици за изображения и висококласни телевизори, оперативната печалба на Sony ще достигне 630 млрд. йени (5,57 млрд. долара) за текущата финансова година. Това е с 26% повече от резултата за миналата година и превишава със 7% средната прогноза на анализаторите.

Под ръководството на президента Казуо Хираи Sony коригира бизнеса на губещите подразделения за електроника и се възползва от силното търсене на CMOS датчици за изображения от страна на производителите на смартфони и други устройства.

През последното тримесечие подразделението на Sony за фотосензори донесе на компанията оперативна печалба в размер на 49,4 млрд. йени (433 млн. долара), докато година по-рано този бизнес регистрира загуба от 4,2 млрд. йени.

Освен това бизнесът на Sony в сферата на видео игрите и мрежовите услуги бележи 35,4% ръст на приходите през тримесечието до 433,2 млрд. йени (3,8 млрд. долара). Оперативната печалба на подразделението се е увеличила със 188,3% до 54,8 млрд йени (480,6 млн. долара).

На фона на тези резултати акциите на Sony поскъпнаха с 11,6%, като цената им достигна най-високата си стойност от юни 2008 г. В сряда, 1 ноември, на борсата в Токио ценните книжа на компанията се търгуваха за 4846 йени (около 42,5 долара), в резултат на което пазарната капитализация на Sony достигна 54 млрд. долара.

Същевременно, Sony търси нови източници на растеж и увеличава инвестициите си в перспективни направления като изкуствения интелект. Компанията се върна на пазара за роботи и обяви, че ще възобнови продажбите на робота-куче Aibo, последният модел на който беше свален от производство през 2006 г., поради финансови проблеми.

Коментар