Xiaomi с двоен ръст при смартфоните

Близо 28 млн. смартфона с бранда на Xiaomi са продадени в света през третото тримесечие

В топ 5 на световния пазар за смартфони прави впечатления двукратният ръст в продажбите на Xiaomi през третото тримесечие на годината, анализ на което прави IDC.

Като цяло, в периода юли-септември в света са продадени 373,1 млн. смартфона, твърди IDC, докато други анализатори определят глобалния пазар на 400 млн. броя. Ръстът през тримесечието възлиза на 2,7% на годишна база.

Докато някои анализатори отреждат 5-то място на Vivo, данните на IDC сочат, че позицията се заема от Xiaomi. Твърди се, че китайският производител, който тази година се върна към високите темпове на растеж, е успял да увеличи продажбите си повече от два пъти през тримесечието, достигайки 27,6 млн. смартфона.

Топ 5 играчи на световния пазар за смартфони (източник: IDC, Q3’2017)

На останалите места в Топ 4 няма промяна. Начело е Samsung с продажби в размер на 83,3 млн. броя и 22,3% дял от пазара. Следват Apple и Huawei, които сумарно имат колкото Samsung, а четвъртото място е заето от китайската компания Oppo.

В периода юли-септември Apple е доставила на световния пазар 46,7 млн. смартфона, което й отрежда дял от 12,5%. Конкурентът Huawei, който иска мястото на Apple, е продал 39,1 млн. устройства и контролира 10,5% от пазара.

Коментар