iPhone X е направен от компоненти за $357,5

Компонентите на iPhone струват сумарно 357,5 долара, докато крайната цена на смартфона е 999 долара

Юбилейният iPhone X е на пазара от миналата седмица, а цената на устройството продължава да бъде една от най-дискутираните теми. Битува мнението, че Apple продава твърде скъпо своите устройства. Така ли е наистина?

iPhone X идва с редица нововъведения за Apple от рода на Super Retina ОLED екран, които оскъпяват производството на модела с 25% спрямо iPhone 8. Но пазарната цена на iPhone X е по-висока с 43% от обикновения iPhone 8, отбелязва Ройтерс.

Специалисти от компанията TechInsights публикуваха интересна информация за компонентите, от които е направен iPhone X. Сумарно, те струват 357,5 долара, което при крайна цена на устройството от 999 долара означава, че брутната печалба на Apple e 64%. За сравнение, при iPhone 8 с цена 699 долара брутната печалба е 59%.

Разбира се, стойността на компонентите е само част от разходите. Към нея следва да се добавят много други пера – най-вече труд за разработка и производство, разходи за маркетинг, логистика и т.н., така че чистата печалба на Apple е далеч по-ниска.

Ситуацията с iPhone X и iPhone 8 обаче е необичайна, тъй като моделите, в които се използват вече усвоени технологии, носят принципно по-големи печалби. В случая, iPhone 8 се явява подобрена версия на iPhone 7 и би трябвало да генерира повече печалба от iPhone X. Но това очевидно не е така.

Коментар