Варна има неусвоен потенциал в аутсорсинга

Бизнесът и университетите във Варна са готови за взаимодействие, така че общината да реализира своя потенциал за аутсорсинг

Варна има най-голям потенциал след София в сферата на ИТ бизнеса и аутсорсинга, стана ясно на тристранна среща между представители на Българската аутсорсинг асоциация, ИТ бизнеса и ректорите на 5 университета по инициатава на кмета Иван Портних.

Градът разполага с най-голям брой езикови гимназии и университети, в които учат 40 000 студенти, а това е огромен потенциал за подготовка и реализация на кадри. Чрез партньорство и взаимодействие община Варна може да се развива като притегателен център за двете водещи индустрии, смятат участниците в срещата.

„Точките в България, в които реално се прави бизнес в аутсорсинг сектора извън София, са три – Пловдив, Бургас и Варна“, заяви Светослав Иванов, изпълнителен директор на Българската аутсорсинг асоциация (БАА), по време на срещата. От тях Варна има най-голям човешки потенциал и ресурс за аутсорсинг на този етап, предвид броя на езиковите гимназии и университети, сочи годишният доклад на БАА за 2016 г.

Но въпреки най-големия брой университети и езикови гимназии в града, участниците в ИТ и аутсорсинг сектора представляват най-нисък процент. „Отворени сме за незабавното стартиране на съвместни проекти с варненските университети. Насърчавам учебните заведения и бизнеса да създават взаимни програми с активното участие от страна на бизнеса в подготовката на съдържание за тези програми и тяхното практикуване“, каза пред ректорите, участващи в срещата, Светослав Иванов.

Става въпрос за съдържание, което отразява нуждите на бизнеса в посока на специфични знания и умения, свързани със сектора на изнесените услуги в две основни области – информационни технологии и бизнес процеси, уточни изпълнителният директор на БАА.

Общината, от своя страна, е готова да партнира с логистика и осигуряване на бази, както и да съдейства за въвеждането на допълнително чуждоезиково обучение. „Целта е като община да съдействаме за пълноценен диалог между бизнеса и университетите. Време е да си сверим часовниците и да намерим формулата за тристранно сътрудничество, за да утвърдим Варна като център за развитието на ИТ и аутсорсинг сектора в България“, каза кметът Иван Портних.

Той акцентира, че градът разполага със сериозен човешки потенциал, съсредоточен и в шестте университета и трите колежа, но е важно да се чуят изискванията на бизнеса и визията на ректорите на университетите.

Към моментa аутсорсинг индустрията осигурява 3,6% от БВП на страната, като в сектора са заети 48 000 експерти, които се очаква да нараснат до 63 000 през 2020 г., по данни на БАА. Асоциацията обединява и представлява интересите на компаниите, предоставящи аутсорсинг услуги, и си е поставила за цел да направи аутсорсинга водеща индустрия в България.

Коментари по темата: „Варна има неусвоен потенциал в аутсорсинга”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ей го пореден умник МУнчо си из_ака умотворението. Извода е – стойте гладни и ровете по кофите за боклук, но не работете за 1000 лв като заблудени овце, щото някой ще прави пари отгоре на вашият труд. Което е по принцип факт при каквато и да е работа като наети лица, не че Мунчо е открил топлата вода.

    Добре се плаща на петата колона да плюе всичко положително което се случва в страната, очОвадно е.

  2. Мончо

    Аутсорсинг това е някой си бизнес чичо-пичо, който препродава труда на заблудените овце. Ще им бачкат много яко магаретата тук в българската мизерия за по 1000 – 1700 лв за клиенти в чужбина, а като аутсорсинг посредник бизнес чичагата ще обира огромната разлика, защото работата за клиентите в чужбина нормално ще е труда за по 3000 – 4000 еврака – пичовете от аутсорсинга ще ги вземат тези евра от клиентите, но на работниците ще им плащат едва по 500 или 600 евра.

Коментар