Румъния е технологичeн лидер в Източна Европа

Висш представител на Intel определи Румъния за технологичен лидер в Източна Европа. Шон Малоуни, изпълнителен вицепрезидент и директор маркетинг и продажби в Intel, окуражи северната ни съседка да продължи мисията си за преодоляване на дигиталното разделение спрямо другите европейски държави и да подобри начина на живот, работа и общуване с технологиите.

Intel демонстрира първото си мобилно WiMAX 2.5GHz устройство в Румъния по време на международната конференция за широколентови комуникации “Mixing the Channels”. Разгръщането на мобилни WiMAX мрежи е възможност за страната да заеме пионерска позиция с една от първите безжични мрежи четвърто поколение в света, посочиха от Intel. Компанията демонстрира новия WiMAX в центъра на Букурещ, свързвайки автомобил, оборудван с преносими компютри, с мобилна WiMAX платформа на Alcatel-Lucent.

Програма на румънското правителство предвижда осигуряване на широколентов достъп на всички жители в страната. Румъния има най-висок ръст, 106%, на разпространение на мобилни технологии в Европейския съюз за 2007 г. Заедно с ръста в продажбите на настолни и преносими компютри, страната постави технологични рекорди не само в Централна и Източна Европа, но и в останалата част на континента, Близкия Изток и Африка.

Цел на Европа е до 2010 г. да се достигне 30% широколентова връзка за страните членки на ЕС.

Коментар