Българин прослави САЩ в научно състезание

Милен Николов, студент в американски колеж, е сред 10-те победители в световното състезание за изследователски есета на Symbian – британската компания, известна с едноименната операционна система за мобилни телефони.
Николов печели с есе от 11 страници, озаглавено “Exploiting Social and Mobile Ad Hoc Networking to Achieve Ubiquitous Connectivity”. Разработката се базира на изследване на българския студент, извършено под ръководството на асистент професора по компютърни науки Вишал Ананд в колежа в Брокпорт.
Документът описва идея на нова технология за мобилна „ad hoc” мрежа (MANET), която заедно с роуминг и социални мрежи може да осигури повсеместна свързаност. Разработката предлага решение на проблема с липсата на мобилен сигнал в някои сгради и на места като тунели на метрото.
Тема на състезанието тази година беше следващата вълна на смартфон иновации, а победителите са избрани от консултативен съвет по разработки към Symbian начело с вицепрезидента Дейвид Ууд.
Николов е единственият представител на САЩ сред победителите, пише сайтът на колежа в Брокпорт. Другите девет наградени студенти са от Франция, Австрия, Индия, Русия, Англия и Бангладеш.
Победителите ще получат по $1800, а техните есета ще бъдат публикувани на сайта на Symbian и в печатното издание на компанията. Symbian Ltd. е основана през 1998 година от Ericsson, Nokia, Motorola и Psion.

Коментар