PWA – обещаващо начало с неясно бъдеще

„Прогресивните уеб приложения са най-голямото „нещо” в момента и всички чакаме да видим какво ще направи Apple”, коментира Вeско Колев, вицепрезидент „Продукти за разработчици“, Progress

Софтуерните разработчици се нуждаят от единна платформа за създаване на мобилни приложения, но дали технологията PWA (Progressive Web App) ще се окаже панацеята в случая е спорен въпрос, по който мненията на специалистите се разделят. Това показа допитване, проведено сред участниците в конференцията DevReach 2017 тази седмица в София.

„Прогресивните уеб приложения са най-голямото „нещо” в момента и всички чакаме да видим какво ще направи Apple, за да разберем дали тази нова тенденция ще се запази”, коментира Вeско Колев, вицепрезидент „Продукти за разработчици“, Progress. В момента PWA се подкрепя основно от Google, въпреки че това не е технология на Google и е базирана на отворен код, по думите на Кристиян Хейлман, старши програмен мениджър в Microsoft. Остава отворен въпросът дали Apple ще подкрепи инициативата.

„Виждам PWA по-скоро като инициатива на Microsoft, с която компанията иска да консолидира пазара. Идеята е да се обединят продуктите на Apple и на Google, а по този начин двата пазара да се обединят в един, който да се регулира от Microsoft. За мен лично това няма особен смисъл”, категоричен е Георги Георгиев, разработчик от Smart IT. Бъдещето, според него, е по-скоро в изграждане на една единна платформа, а не компилация между отделни платформи, каквото в момента представлява PWA.

Повечето специалисти следят развитието на PWA с интерес, тъй като основен проблем, който отдавна чака своето решение, е как приложенията да бъдат разработени така, че да работят на възможно повече устройства, включително конкурентните платформи на Googe и Apple.

„Не съм участвал в PWA проекти и сега за пръв път успях да вникна по-надълбоко в концепцията. Страшно ми хареса. Това е нещо, което може изключително много да помогне едно приложение да бъде по-добре разбрано, по-ефективно. Мисля, че е добре PWA да се разучи и тества”, коментира Мирослав Маринов, Технологика.

Повечето от запитаните обаче се въздържаха от коментари и прогнози, с твърдението, че технологията изглежда интересна, атрактивна, но определено ще й трябва време, за да се докаже и наложи или да бъде отхвърлена.

Коментар