Светлин Наков: Биткойн е балон, ще се спука и много хора ще плачат

Блокчейн е технология, която променя глобално финансовия свят по начин, по който интернет промени света на комуникациите преди няколко десетилетия, казва Светлин Наков

Преходът към дигитални и крипто-пари е неизбежен и дори правителствата на най-силните държави не могат да го спрат. В момента няма голяма технологична или финансова корпорация, която да не разработва или прилага блокчейн проекти и технологии. Но ако говорим за цената на биткойн, една от криптовалутите на пазара, то тя е спекулативна, балон, който ще се спука и много хора ще плачат, предупреди Светлин Наков, съосновател на Софтуерния университет, в интервю за TechNews.bg на тема криптовалути и блокчейн технологии.

TN: Г-н Наков, пресилено ли е да кажем, че влизаме в ерата на виртуалните валути? Неизбежен ли е преходът от т.нар. реални към виртуални пари?

Не е пресилено: виртуалните валути ще навлязат трайно в живота ни, точно както това се случи с интернет и мобилните телефони. Очаквам преходът да става плавно и постепенно през следващите десетина години. Смятам, че нормалните (fiat) валути ще продължат да се използват още дълго време. Не всичко, което може да се дигитализира, трябва да се дигитализира. Все още банките приемат плащания на гише и пощите доставят хартиени писма, макар и това да е малък дял от дейността им. Това очаквам да стане и с хартиените пари: ще се ползват, но делът на плащанията със старите платежни методи ще намалява с времето. Преходът към дигитални и криптопари е неизбежен и дори правителствата на най-силните държави не могат да го спрат. Очаквам да се опитат да контролират максимално дигиталните плащания, но технически това е възможно само частично.

TN: Много хора се опасяват, че криптовалутата е измама, балон. Тези страхове се подхранват и от изказванията на някои авторитети във финансовата индустрия. Стабилни ли са основите на виртуалната валута? Разкажете за технологията.

Криптовалутите не са измама, но смятам, че главоломното покачване на цената на биткойн е балон. Нека обясня понятията и защо не трябва да слагаме всички блокчейн технологии под общ знаменател.

Блокчейн технологията позволява консенсус в мрежа от непознати участници без да има централен орган на доверие (примерно централна банка). Блокчейн позволява криптовалутите да не са под контрола на никого – няма централна банка, няма нужда от банки, за да се извършват плащанията, системата работи честно и надеждно.

Криптовалутите се контролират от пазара, който пък се контролира от търсене и предлагане и от големите играчи. Те имат много финансов ресурси и с него могат да влияят на цените на криптовалутите, точно както е и с пазара на златото и петрола в традиционните икономики.

Блокчейн е технология, която променя глобално финансовия свят по начин, по който интернет промени света на комуникациите преди няколко десетилетия. В момента няма голяма и сериозна технологична или финансова корпорация, която да не разработва или прилага блокчейн проекти и технологии. Не става дума за криптовалути, а за блокчейн технологии: моля, правете разлика.

Блокчейн не е само за криптовалути! Това е споделена счетоводна книга, в която исторически се запазват всички авторизирани транзакции и веднъж одобрени, те остават трайно непроменими. Блокчейн мрежите не могат да се управляват централизирано, те са по идея децентрализирани, без собственик и външната намеса е технологично невъзможна. Ако веднъж се запише нещо в блокчейн мрежата, то остава там в историята завинаги. Това позволява в блокчейн мрежите да се пазят исторически факти, дигитални активи, финансови активи, договори и всякакви документи, като се гарантира неизменимост. Умните договори (smart contracts) позволяват да се премахнат посредниците в много индустрии, което трайно ще ги промени.

Има много и различни криптовалути и криптоактиви, управлявани от блокчейн технологиите. Биткойн (bitcoin) е най-разпознатата криптовалута, но е една от най-несъвършените. В момента биткойн може да се „копае” само на специализиран ASIC хардуер, което изключва от екосистемата дребните играчи (например обикновените домашни потребители). Това застрашава мрежата на биткойн и нейната честност в дългосрочен план. Цената на биткойн е абсолютен балон, който се надува от участници с огромен финансов ресурс и предстои рязко да се спука. Това е дирижирано и е въпрос на време. Очаквам биткойн да се покачи още, след което да падне драстично. Много хора ще изгорят, ако не разпределят риска в крипто-инвестициите си в много и различни дигитални активи.

При традиционните финансови системи зад дадена валута (примерно американски долар) стои икономиката на дадена държава или общност от държави. Ако някой посегне на долара, например, при него пристига т.нар. „демокрация”, подкрепена от танкове и самолети, и скоростно доверието към долара се завръща.

Поради силната връзка между валута, икономика и геополитика, цената на големите традиционни валути е устойчива във времето. И при тях има флуктуации в цената, но те са в дребни проценти, а не 10 пъти покачване за една година или 20 пъти по-ниска цена за денонощие. Такава стабилност липсва при криптовалутите и за това смятам, че те са силно уязвими на финансови манипулации, особено биткойн. По природа стойността на криптовалутите се задава от очакването на пазара за тяхната бъдеща стойност. Ако много хора вярват, че примерно валутата Monero ще се търси повече в бъдеще, се повишава търсенето на пазара и съответно цената скача. Ако много хора смятат, че Monero няма да се търси занапред, започват да продават и цената пада. Това са финансови спекулации.

Зад повечето криптовалути не стои реална икономика, която да подсигурява тяхната стойност и така липсата на трайна нужда от търсене и предлагане на пазара ги прави неустойчиви и цените им могат да се променят драстично. Като цяло рискът в инвестиции в криптовалути и крипто-активи е огромен, но и печалбите от умно инвестиране са големи.

Има и други криптовалути, например Ethereum, в който аз лично вярвам много повече, отколкото в Bitcoin. Мрежата на Ethereum е платформа за изпълнение на умни договори (smart contracts), които регламентират бизнес отношения в дигитална среда, без да има посредник. Например, чрез умен договор може да си направиш застраховка и да получиш обезщетение ако ти закъснее полета на самолета. Дали е закъснял полетът е публична дигитална информация и умният договор изпълнява условията на застраховката без намеса на човек. Така застрахователят не може да увърта и безусловно плаща, ако полетът е закъснял, пък ако ще и потоп да настане. Ето ви пример за един нов бизнес модел в застрахователния сектор, който се изпълнява без човешка намеса.

След години очаквам масово обществото да ползва умни договори за всякакви услуги: наем на хотел, кола под наем, застраховки, покупка на стоки и активи, спекулативни финансови сделки, купуване на изплащане, услуги в сферата на здравеопазването, транспорта, финансите, търговията и още и още индустрии.

TN: Биткойн поскъпна рязко тази година, до неочаквано високи стойности. Защо криптовалутата е толкова атрактивна? Кои са нейните предимства?

Абсолютна спекулация, дирижирана от група хора с огромен финансов ресурс, които ще направят много пари на гърба на заблудения човек. Биткойн е балон, ще се спука и много хора ще плачат! Вече обясних защо: зад биткойн няма реална икономика. Няма причина след 5 години биткойн да продължава да се търси. Нито със златото, нито с петрола, нито с долара е така. Сами можете да направите сравнение. Петрол ще се търси, защото се използва в индустрията. Злато ще се търси, защото е доказало, че запазва стойността си през хилядолетията във времето и не може да бъде произвеждано. Има много по-добри криптовалути, които очаквам да продължат да се търсят и цената им да е малко по-стабилна във времето, например Ethereum и Ripple, но и те са уязвими на финансови спекулации. Като цяло търговията с криптовалутите е нещо като хазарт: залагаш цената да мръдне в някоя посока и ако уцелиш, печелиш, ако не уцели, губиш.

Причината за възхода на биткойн е, че е най-старата и най-известната криптовалута. Технически е много по-калпава примерно от Ethereum или Monero, но който е пръв, печели цялата слава. Смятам, че зад качването на цената на биткойн стоят крупни финансови спекуланти, които дирижирано ще спукат балона и изкарат милиарди за сметка на обикновените хора, които се правят на инвеститори и борсови играчи.

TN: Статутът на виртуалните пари не е регулиран на глобално ниво. Не рискува ли бизнесът, когато инвестира в биткойн и други валути от този тип? Наскоро имаше трусове в Китай, например, след някои забрани, въведени от правителството. Необходими ли са регулации и какви да бъдат?

Всеки, който инвестира в криптовалути, рискува и то много! Регулации са възможни само частично, например когато обменяш традиционни пари за криптовалута или обменяш крипто-пари в традиционни пари. Там вече в много държави (включително и в България) действа данъчно и счетоводно законодателство. Търговията с криптовалути по борсите и извън тях, както и купуването и продаването на дигитални активи с криптопари, е практически невъзможно да се регулира.

Може да се приемат регулаторни закони, но изпълнението им е извън контрола на властите. Все едно да забраниш да се гледа порно (както е в арабските странни): можеш да контролираш 10-те най-големи доставчика на порно съдържание, както и да следиш гражданите какви сайтове отварят, но с малко допълнителна технология всеки може да заобиколи забраната, и в момента арабите масово си я заобикалят.

Със сигурност очаквам да бъдат въведени регулации, но не за всичко, а спазването им ще е по-скоро пожелателно, поради природата на блокчейн технологиите. Много криптовалути по дизайн са правени да са анонимни и непроследими, например Monero. Няма как властите за знаят нито кой колко Monero притежава, нито дали и за какво ги харчи, нито с кого търгува. Monero мрежата е тотално тъмна по природа и непроследима по дизайн. Такива мрежи са много трудни за регулация и може формално да бъдат забранени, но ще продължат да се ползват нелегално. Точно както с нелегалната музика и филми от Интернет: формално са забранени, но се теглят масово и безконтролно и то не само в България.

Регулации са спорен въпрос, за някои неща са необходими, за други не, а в повечето случаи регулациите са на практика неизпълними и това произтича от технически ограничения.

TN: Ако погледнем на криптовалутата като възможност, какво трябва да знаят индивидуалните потребители и бизнесът, преди да се впуснат в предизвикателството на виртуалните пари?

Криптовалутите са ефективен инструмент за разплащания и бизнесът може да разчита на тях като платежно средство. Вече всички големи банки ги използват, ще ги последват и по-малките фирми. В банковия свят предстои отпадане на тромавата и скъпа SWIFT система за междубанкови трансфери и заменянето й с корпоративни блокчейн мрежи. Вижте например криптовалутата Ripple, която спестява милиони на банките и финансовите институции при трансфер на пари. Вече доста банки ползват Ripple, за да си намалят разходите при трансфера на пари.

Не вярвам в криптовалутите като инструмент за запазване на стойност. Ако имате пари и искате да запазите стойността им дългосрочно, по-добре е да инвестирате в злато, имоти или традиционни нискорискови финансови инструменти. Инвестицията в криптовалути е много рисково начинание и ще остане такова!

Ако обичате хазарта, търговията с криптовалути и криптоактиви е рай за вас: очакват ви висок риск, високи печалби и драматични загуби. Ако обичате стабилност, инвестирайте в нещо друго. Това е моят съвет.

Нека отново да разграничим блокчейн технологиите от криптовалутите. Блокчейн дава технология за премахване на посредниците в стотици индустрии и това ще стане факт в много от тях. Такива проекти ще променят глобално някои сектори на икономиката и повечето не са балон. Криптовалутите, обаче, са финансов актив без покритие и тяхната цена се определя от очакването за тяхната бъдеща стойност, а не на реалната им стойност. Ако инвестирате в традиционни акции, вие купувате дял от работещ бизнес плюс имоти и физически активи на дадена фирма. Ако търгувате с криптовалути, вие купувате очакване или обещание цената да се качва или намалява, поемате огромен риск, а закупените активи нямат съответствие в реалната икономика и бизнеса. Това ги прави страшно нестабилни във времето. Може да минути да изгубят стойността си или да я увеличат стократно. Това е хазарт!

В заключение запомнете следното:

  • Блокчейн технологиите ще променят глобално икономиката и обществото, но не чрез криптовалути, а чрез децентрализация на редица процеси, активи и услуги, които сега се управляват от централен монопол.
  • Инвестицията в криптовалутите е много рискова, а пазарът е трудно предвидим, почти като в хазарта. Преди да инвестирайте, образовайте се!
  • Ако ще инвестирате в криптовалути, отделете си поне няколко месеца в здраво четене и запознаване с технологиите, пазарните принципи, борсите и търговията, платформите, защита на дигиталните портфейли и т.н. Криптовалутите не са за прости хора! Образовайте се добре се преди да се захванете.

Коментари по темата: „Светлин Наков: Биткойн е балон, ще се спука и много хора ще плачат”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Тоя е пълен хаос щом пише с 18 химикала.

  2. разбирачъ

    И ЦЯЛАТ ЕУФОРИЯ ПОКРАЙ БИТКОЙНА СЕ ПОЛУЧИ заради АМД и нВИДИЯ чиито иновации видиш ли среден хардвер за 300 лва ти прай биткойни .. и ей ти страхотен начин за стартиране на световен ХАЙП и пръкването на сумати финансови пирамидки дет хал хабер си нямат кфо става баш зад сцената

  3. разбирачъ

    ********ниш не е разбрал туй всевишно ИТ камо ли пъ ти … БИТ КОЙНА ПРоумейте го пишман програмисти и всевишни висши финансисти ми бедни със средна заплата… БИТКОЙНА НЕМА УМРЕ НИКОГА нито да се пуКНЕ първото че не е балон и ВТОРОТО че дава АНОНИМОСТ … ИСТИНКСАТА ШИБАНА причина биткойн да го има .. всеки друг аналог като биткой е възможен балон който наистина може да се спука .. НО ТОЧНО Бит койна няма кой го бутно докато може един северно кореец с биткой в даркуеб да си купи 2 дузини ак и да си поръча афганистанска жена за секс робиня…

  4. Прокопи

    Явно доста от коментиращите не са прочели дори статията,
    Поздравления г-н Наков много точно написана и до голяма степен съвпада със собственото ми мнение.
    И малко злободневен коментар.
    Виждам че има няколко типа хора които пишат коментари.
    1. Хора които злобеят че не са натрупали печалба – тия са ми най забавни нищо не разбират и си пеят
    2. Хора които са натрупали печалба – дразнят първите 😉 и по някое време спират да пишат осъзнали че когато спорят с идиоти то това означава че и отсрещната страна вероятно прави същото.
    3. Хора които се интересуват от технологията и от бенефитите от нея- за съжаление са доста малко и явно не си губят времето да пишат по новинарски сайтове.

  5. ddddd

    какво ще стане след като се изкопаят всичките биткойни ?
    какво ми пречи да имитирам биткойна до къде е и да го раздам рандом по мрежата
    пак ще е лимит 21 милиона и няма нужда да харча ток да копая.

  6. Tъпанар

    Е, логично е като наливат милиарди в 21 милиона възможни биткойна, цената му да расте.
    Ако се отдъпнат инвеститорите ще падне и какво от това, пак ще работи за тези които го ползват за трансфер. Смисълът на биткойна в услугата за трансфер.
    Който иска нека да си го ползва като Форекс пазар.
    Но при наличие на Форекс, който е много по удобен за тази цел е глупаво дори за нас тъпанарите да се опитваме да печелим от биткойна.

  7. ИН^ЯН

    светлИН
    боЯН

  8. фофу

    мечтател и как дигиталното ниво ще помогне да е без политици? Не се заяждам, само питам.

  9. мечтател

    Не знам ще се спука ли балонът или не, но ми се иска да доживеем и до “смарт правителства” – не само до смарт договори. Т.е. – проблемите в обществото да се решават на дигитално ниво, без намесата на партийни секретари, корумпирани политици или друга подобна измет.

  10. Anonymous

    Пълни глупости според мен. Цената на биткойна била заради очакване а не че се ТЪРСИ ЗА ДА ВЪРШИШ РАБОТА С НЕГО. Като изключи майнерите хайде кажете ми как дребния инвеститор ще си купи криптовалута ( не биткойн). Някой има ли регистрации по борсите на криптовалути?? Хипотетично може да преведеш $ в акаунта си, но става като с банковите преводи- бавно и скъпо. Всеки си купува биткойни и си зарежда акаунта и после си купува друга криптовалута. Биткойна е като $ в света на криптовалутите, основната обменна валута.

  11. Иван

    На мен ми се струва, че Наков е пропуснал да си купи биткойн миналата година, и сега на него му се плаче. И хич не му се иска да е сам

  12. Сметало

    Пичове подобни спорове по сайтове и форуми се водят вече повече от година. Всеки е специалист и всеки има мнение ( съответно в двете крайности ). А истории всякакви – хора влезнали рано на биткойн пазара, излезнаха при нива от 2, 3 хил долара за биткойн, убедени че е невъзможно да се покачи повече и излагайки непоклатими доводи за това ( към момента около 7200 $ ) ; други се ядосват че не са го направили и смятат че вече е твърде късно ( изпуснали са влака ) ; трети от месеци предричат “пукане на балона” и много трескаво чакат да видят как повечето ще се набълбукат. Истината, само според мен разбира се, е че дребни риби като нас, няма как да знаят, познаят, предрекат, прогнозират и т.н. какво ще се случи с цената и всеки сам може да прецени колко и дали да рискува с подобно инвестиране. Дали ще има изобщо и кога ще стане този дългоочакван “колапс” на биткойна е абсурдно да се прогнозира от който и да е било в момента. А това че много хора го чакат това, само и само да се бият в гърдите и да казват “аз ви казах, че така ще стане”, е съвсем друг въпрос.

  13. Anonymous

    Наков го е казал мнго ясно на хората, които могат да четат:
    ” Криптовалутите не са за прости хора! “

  14. _

    Имам усещането, че повечето коментирали не са прочели написаното.

    Предвид, че познавам Наков, бях готов и аз така да направя, но се зачетох и с изненада установих, че информацията е доста добре представена.

    Предлагам да прочетете статията преди да коментирате 😀

    Аз по-скоро ще напиша мнението на един бивш търговец от Уолстрийт (a.k.a. трейдър):

    “Не биткойн поскъпва, а доларът е в хиперинфлация и поевтинява спрямо биткойн. Причината тази хиперинфлация да не се забелязва е, че целият свят е закачен за долара и никой няма изгода да това да стане видно.”

  15. Валерий Велчев

    Четете:
    “https://bivol.bg/bitcoin.html”
    Разсъждавайте
    Кой е по-силен – държавите или свободните хора?
    Китайската държава и американските данъчни опитаха … и загубиха.
    Статията е от лятото и всичките разсъждения се потвърждават.

  16. Anonymous

    Всичко е балон(злато,сребро,петрол,…) щом го барнат инвестиционите банкери.

  17. Anonymous

    1250 крипто валути – всеки сам си “печата “.

  18. Балончо спуканчев

    Bitcoin ако е балон, тогава много по-опасен балон е външния дълг на Щатите! Това, че някой е известен и деен програмист не прави мнението му по-вярно. Има още какво да учи по икономика, пари и банково дело.

  19. Българин

    Турчине, много добре знам как работи биткойна. А този Наков е явно някакво програмистче, каквито вече има в излишък в България. Биткойна няма как да се спука, защото хората стоящи зад него го държат с милиардите вложени вътре. Опитваха се да го бутнат като спираха борси за виртуална валута, имаше изказвания от топ финансови анализатори срещу биткойн. Цената падна с 20% за седмица и после след още толкова се възстанови и пак тръгна нагоре.

  20. cryptoman

    Абсолютно съм съгласен с Наков.От 5 години с това си изкарвам хляба.Няма никаква сигурност при криптовалутите и това е основният проблем.Казал е много ясно всичко.Само човек който не се занимава с това няма да се съгласи с Наков.Просто всичко добро (като блокчейна и смарт контрактите) ще се вземе от криптовалутите,и тогава те няма да има какво да предложат и постепенно ще изчезнат.

  21. Anonymous

    18 химикала

  22. Anonymous

    ИТ спец с 1з химикала пред себе си.

  23. Турчин

    И децата знаят че не може да правиш пари от това че видеокартата и процесора ти правят някакви безполезни изчисления по някаква схема с ограничен ресурс създадена от незнайно кого. Абсолютен балон. Ще спечелят първите 10%, а останалите 90% балами ще платят за първите. А този бавния преди мен щом не знае кой е Светлин Наков, вероятно не знае и нищо за биткойните. Можеше да го провери в гугъл за 2 минути преди да се излага.

  24. Българин

    Банкери и ИТ-та от световно ниво се опитаха да покопаят биткойна и не успяха. Кой е този, че да му пишете мнението?

Коментар