DevReach 2017: Технологиите се правят със страст

„Ние създаваме нова работна рамка (framework) всеки ден – подобно на 13-годишни деца”, казва Джен Лупър, разработчик на мобилни и уеб базирани приложения и част от екипа „Връзки с разработчици“ в Progress

Страст, огромна енергия и интерес характеризират общността на разработчиците в България. Това показа бърз анализ на силните и слабите страни на общността, проведен по време на конференцията DevReach 2017 тази седмица в София.

„Смятам, че силната страна е енергията, която тази общност има. Виждаме това и на DevReach, при това във всички области – например машинно обучение, интернет на нещата, Javascript и много други. Хората са тук, за да правят технологиите със страст”, коментира ТиДжей ВанТол, фронд-енд разработчик и част от екипа „Връзки с разработчици“ в Progress.

„Приятно изненадан съм, че 80% от залата беше пълна. И всички бяха много навътре по темата, силно запознати с отворения код. Българската аудитория е много умна, будна, работил съм с български компании и знам това”, допълни Еди Вербрюген, Progress.

Проблем пред разработчиците по света като цяло е фактът, че постоянно се създават нови инструменти и се решават проблеми, а този процес понякога не им дава възможност да поспрат, да навлязат в дълбочина и да разберат същността зад дадения инструмент.

„Аз ще стесня фокуса до Javascipt общността. Ние създаваме нова работна рамка (framework) всеки ден – подобно на 13-годишни деца”, казва Джен Лупър, разработчик на мобилни и уеб базирани приложения и част от екипа „Връзки с разработчици“ в Progress. „Много е лесно да скачаме от една в друга рамка, защото те са толкова вълнуващи, когато работим с тях. Мисля, че силата на нашата общност е именно в създаването на работни рамки, но в същото време нашата слабост е, че трябва да забавим темпото и да навлезем по-дълбоко в тях”, допълни тя.

Всяка област на разработки има и свои специфични проблеми, е всеобщото мнение на запитаните. „Аз лично съм дълбоко развълнувана от въздействието на изкуствения интелект”, коментира Пейдж Бейли, клауд разработчик в Microsoft, специализирана в областта на машинното обучение и изкуствения интелект. Според нея, в изграждането на AI модели съществуват редица съществени елементи в самата му основа.

„Ако навлезете в машинното обучение, трябва да отчетете много аспекти на всекидневния живот. Много алгоритми стоят зад решенията ни – дали да останем сами, дали да продължим обучението си в колеж и пр. Ние взимаме нашите решения на база много променливи, действаме като различни индивидуалности”, сподели Пейдж Бейли. Това влияние, според нея, е слабост на общността на разбработчиците на AI.

„Нашата сила обаче е, че общността е едно цяло, ние силно се вълнуваме от машинното обучение, от използването му. Но все още не можем да намерим отговор на въпроса – как да правим нещата неповлияни от подобни фактори”, заключи тя.

Коментар