AI приложение разпознава зарази по насажденията

Иновативно мобилно приложението разпознава зарази по традиционни африкански земеделски видове

Учени от изследователската програма CGIAR разработват мобилно приложение с изкуствен интелект за диагностициране на болести по земеделските растения. Когато програмата бъде окончателно готова, тя ще може да помага на милиони африкански дребни земеделци.

Приложението е насочено към справяне със зарази по традиционни африкански земеделски видове. Сега то се „учи“ да разпознава кафявата ивичеста „шарка“ по растението маниока – заразно заболяване, често срещано в Източна Африка  – и мозаичната болест при този вид.

Очаква се апликацията да бъде пусната в употреба през 2018 г. Тя ще диагностицира с точност заболяванията в полеви условия и ще изпраща SMS сигнали до фермерите, за да им помогне да действат навреме.

Приложението използва технология на Google, наречена TensorFlow, която позволява на машините да се самообучават. Програмата рейтингова в реално време видеоклипове, още докато се заснемат, като резултатът (рейтингът) отразява степента на вероятност растението от видеото да показва симптоми на една от пет често срещани болести или пък популярни вредители.

Самото приложение е замислено още през 2012 година. Разработено е през юни-септември 2017 г. с помощта на грант на стойност 300 000 долара в Университета Пен Стейт. Сега приложението получи още един грант, на стойност 100 хиляди долара, за усъвършенстване на машинното самообучение в програмата.

Новият етап от проекта е насочен към събиране на повече изображения, за да се „тренира“ машината и да идентифицира повече заболявания при повече култури – банани, сладки картофи и див ямс. Наред това ще се работи с фермерските групи в Африка за предоставяне на приложението на предпочитания от тях местен език.

Коментари по темата: „AI приложение разпознава зарази по насажденията”

добавете коментар...

  1. fsociety

    3ащо е наречено AI ?, а не просто програма??? изкуствения интелект не трябва ли не е ли “разум” с който се говори/комуникира на някакво си ниво?

    Нима всяка програма с един IF във нея е изкуствен интелект?

Коментар