Китай иска да задмине САЩ в изкуствения интелект

Китай е амбициран да разработи 20 пъти по-бърз ускорител от Telsa M40

Китайското правителство си поставя амбициозна цел – до три години да достигне нивото на изкуствения интелект в САЩ, а към 2030 г. да стане световен лидер в тази област.

Една от стъпките за реализиране на амбициозния план е разработката на собствен ускорител за невронни мрежи, който да превъзхожда Tesla M40 на Nvidia, съобщи Wired.com.

Tesla M40 стъпва на GPU GM200 от поколение Maxwell. Това е графичен процесор, изготвян по 28-нм технологичен процес, съдържащ 8 млрд транзистора и 3072 ядра CUDA.

Китай иска не просто да създаде нещо подобно, а 20 пъти по-добро! Производителността на Tesla M40 възлиза на 6,8 TFLOPS (FP32), което означава, че китайците ще се стремят да постигнат 136 терафлопа.

Но дори и още по-мощният Tesla V100 има производителност не повече от 15 TFLOPS. Не е ясно как Китай може да постигне в близка перспектива по-висок резултат.

Същевременно, компанията Cambricon обяви, че има готови сървърни решения, способни за заменят ускорителите на Nvidia. Засега обаче липсва информация за производителността на тези решения и с какви продукти на Nvidia са сравнявани.

Коментари по темата: „Китай иска да задмине САЩ в изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. az

    Китай не е това, което е бил преди 20 години! Целта им е да са №1 в света, и малко по малко го достигат!

  2. az

    Станиславчо, Nvidia няма да стои на едно място, но Китай влагат много пари и усилия в нови технологии! В момента техния супер компютър е най-бързия в света, също така имат повече супер компютри от САЩ в топ 500!

  3. Станислав

    Чух че Nvidia мисли да седи следващите 15 години на V100…

Коментар