Мобилно приложение превръща говор в текст

Мобилно приложение на Samsung превръща говор към текст в реално време в подкрепа на ученици и студенти с увреден слух

Услуга за трансформиране на говор към текст, чиято пилотна фаза стартира в края на миналата година, вече е напълно автоматична и готова за ползване от хората с увреден слух в България, стана ясно днес на събитие на Samsung Electronics България и фондация „Заслушай се“.

„Говор към текст powered by Samsung” представлява мобилно приложение, което в реално време превръща речта в писмен текст. При старта на пилотната фаза в края на 2016 г. услугата се осъществяваше с помощта на стенографи, които дистанционно участваха в процеса. След активна работа в продължение на почти година, тя е автоматизирана и работи напълно самостоятелно.

Към момента мобилното приложение за трансформиране на говор към текст е предназначено да подпомогне образованието на деца и младежи с увреден слух, осигурявайки им по-високо качество на обучение. Така глухите ученици и студенти ще имат възможност да прочетат всичко, което преподавателят говори, дори това, което казва, докато пише на дъската.

Статистиката сочи, че около 7000 деца с различна степен на загуба на слух посещават масови училища и изпитват сериозни затруднения в час, като са принудени да четат по устните, за да успеят да разберат това, което казва учителят. Подобна е ситуацията и с близо 300 студенти с увреден слух, които пропускат по-голямата част от информацията, предадена по време на лекциите.

„С този проект правим огромна крачка напред в осигуряване на равен достъп до по-качествено образование на хилядите деца с увреден слух у нас. Нужни са още много усилия, за да може тези деца, а и цялата общност на глухите хора, да се радват на социално достъпна среда, но със съвместните усилия на неправителствения сектор, институциите и бизнеса, тази цел е напълно постижима“, заяви Жасмина Петкова, специалист „Корпоративни социални проекти и връзки с обществеността“ в Samsung Electronics България.

Студенти, участващи в професионалните курсове на Samsung в рамките на инициативата Tech Institute, са част от екипа ИТ специалисти, разработил платформата за преобразуване на говор в текст. Услугата е и част от мисията на фондация „Заслушай се” за осигуряване на равен достъп на 120 000 хора с увреден слух в България, в която активно се включва Samsung чрез технологични иновации.

„Нужно е да бъдат осигурени специализирани методики за обучение на глухите деца, обучителни програми по жестов език за ресурсни учители и въвеждане на жестовия език в специализираните училища за глухи деца. Освен това искаме да въведем и възможности за себеоткриване и мотивация сред глухите деца и младежи“, каза Ашод Дерандонян, основател и председател на фондация „Заслушай се“.

Дългосрочната цел е услугата да се използва не само в помощ на образованието, а и по време на публични събития, помагайки на хората с увреден слух да участват пълноценно в социалния живот.

Коментари по темата: „Мобилно приложение превръща говор в текст”

добавете коментар...

  1. Христин Павлов

    Здравейте,
    Как да изтегля приложението за глухи?
    Превръща говор във текст !
    Прочетох статията , много съм впечатлен , но не мога да изтегля приложението!
    Благодаря

Коментар