Великобритания въвежда безпилотни коли до 2021 г.

Самоуправляемите автомобили ще тръгнат по пътищата на Великобритания до 2021 г.

Британският финансов министър Филип Хамънд ще отпусне средства за развитие на проекти в областта на изкуствения интелект на стойност 75 млн. лири (84 млн. евро) и за въвеждане на безпилотни автомобили по пътищата на Обединеното кралство до 2021 г. Очаква се това да бъде обявено по време на речта му за държавния бюджет в сряда.

Хамънд ще обяви и регулаторни промени, които да позволят развитието на британската индустрия за самоуправляеми автомобили. Оценките са, че тя ще е на стойност 28 милиарда лири до 2035 г. Надеждата на министъра е, че автономните коли ще се появят по пътищата в страната в рамките на три години.

„Някои биха казали, че това е смел ход, но аз смятам, че трябва да приемем тези технологии, ако искаме Великобритания да бъде водеща в новата индустриална революция”, каза Хамънд в телевизионно предаване в неделя, цитиран от Phys.org.

Министърът, който е подложен на натиск да осигури впечатляващ бюджет, ще обяви и фонд на стойност 400 млн. паунда за компании, които искат да изградят пунктове за зареждане на електрически автомобили в страната.

С фокус върху технологичните индустрии, правителството също така планира да похарчи 75 млн. лири в подкрепа на компаниите, развиващи изкуствен интелект, и 160 млн. паунда за разработване на 5G технология, която – според кабинета – е необходима за масовото внедряване на безпилотните автомобили.

Въпреки това консервативният министър вероятно ще бъде оценяван най-вече по политиките си за социални разходи, особено жилищната политика, след катастрофата с Гренфел Тауър, която уби 71 души.

Коментари по темата: „Великобритания въвежда безпилотни коли до 2021 г.”

добавете коментар...

  1. име

    Малка територия, доста гъсто населена- перфектна е за подобен експеримент.

Коментар