Учeници сглобявали iPhone X в завод на Foxconn

Foxconn, основният производствен партньор на Apple, е използвал ученически труд при сглобяване на iPhone X в заводите си в Китай, съобщи Файненшъл Таймс. Очертава се пореден скандал с тайванската компания, която и друг път е прибягвала до нископлатените услуги на деца.

Самата Apple не носи отговорност за експлоатацията на деца при производството на iPhone, тъй като заводите не са нейни. Компанията от Купуртино единствено разработва новите продукти, а производството е възложено на Foxconn и други партньори.

Оказва се, че в асемблирането на iPhone X са участвали около 3000 ученици на възраст от 17 до 19 години в ролята на стажанти. Някои от тях са признали, че работата във Foxconn е задължително условие да завършат училище.

Но специализацията на учениците по никакъв начин не е била свързана със стажа във Foxconn – те са учили железопътно строителство. Освен това тийнейджърите са работили по 11 часа на денонощие, което е в разрез със законодателството на Китай.

Apple, от своя страна, потвърждава изнесената информация, но отрича учениците да са работили по принуда и повече от допустимото по закон. Предполага се, че Foxconn е прибегнала до детски труд, за да се справи със съкратените срокове за производство на iPhone X.

Коментари по темата: „Учeници сглобявали iPhone X в завод на Foxconn”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    То, някъде бях чел в началото на годината, че Foxconn напълно са автоматизирали производството си и в централния им завод имало 800 000 робота. Така, че експлоатирането на човешки и особено на детски труд едва ли е наложително.

  2. Хмм

    @Beyond
    не знам дали съм в разрез с местните правила за коментарите, но ти си боклук.

  3. Beyond

    В България на тази възраст, някои вече са “асемблирали” по едно – две деца, като асемблирането започва на 12 годишна възраст по тъмни доби, което си е нощен труд.

Коментар