Ashampoo Photo Commander 16 – всичко за работа със снимки

Ashampoo Photo Commander 16 е впечатляващ софтуер, който покрива всички аспекти от работата с колекции от снимки

На пазара са достъпни множество програми с базови функции за управление и редактиране на колекциите от снимки, които всеки човек неусетно трупа на своя компютър, в смартфона, на различни носители или в облака. Когато обаче се наложи да направим нещо по-специално – допълнителни обработки, колажи или анимации, често прибягваме до услугите на други приложения, тъй като основното, с което работим, има ограничена функционалност.

Програмата Ashampoo Photo Commander 16, която имахме възможността на тестваме, ще се опита да ви задържи в нейната работна среда, независимо какво творческо хрумване имате за своите снимки. Това не е просто един от многото обикновени мениджъри и редактори на изображения, а комплексен пакет с най-разнообразни функции – от елементарно изрязване и преоразмеряване на картинките до фини настройки на качеството, ефекти и опции за създаване на колажи, картички, дори видео, анимации и презентации, както и за тяхното споделяне с приятели.

Екранът с опции за конфигуриране на Ashampoo Photo Commander 16

Основното предназначение на програмата, разбира се, е да служи като удобен инструмент за организиране, разглеждане и редактиране на колекциите от снимки и изображения. Но тя поддържа също работа и създаване на други типове съдържание, вкл. аудио и видео, както и комбинирането им със снимките за пълноценно мултимедийно изживяване. Нещо повече, можете не само да съхранявате, разпечатвате и споделяте обработените изображения и друго съдържание, но да сканирате снимки и да записвате компактдискове вътре от самата програма.

Прозорецът за избор на файл за отваряне в Ashampoo Photo Commander 16

При първите стъпки в усвояване на програмата, Ashampoo Photo Commander 16 може да ви се стори сложен софтуер, но скоро след това ще се убедите, че няма нищо трудно в работата с него. Просто програмата има много възможности, като освен базовите функции за начинаещи потребители, предлага и опции за професионални фотографи. Можете, например, да оптимизирате множество изображения наведнъж, да създавате лесно календари, фото картички или слайдшоу.

Автоматичното подобряване и оптимизиране на изображенията е една от най-силните страни на Ashampoo Photo Commander 16. Вградената автоматична корекция може да превърне дори най-некачествените снимки в скъпоценни спомени, като премахне дефекти като драскотини, цифров шум или червени очи.

В основния екран можете да избирате удобно изображение по неговия тъмбнейл, което се показва във вторичния прозорец

Разбира се, тук са налични всички базови функции в обработката на изображения – преоразмеряване, изрязване, завъртане, увеличаване и намаляване, но и по-развити възможности като добавяне на текст, воден знак, всевъзможни ефекти, настройки на параметрите на изображенията, вкл. цвят, яркост, контраст и много други.

Ashampoo Photo Commander 16 разполага с браузър за удобно преглеждане и сортиране на папките и файловете, с режим за фокусиране върху конкретно изображение и операциите с него, като поддържа също режим на пълен екран за още повече простор по време на работа с програмата.  Новият интерфейс във версия 16 е модерен и адаптивен, като най-често използваните функции се появяват автоматично в менюто за бърз достъп, така че винаги ще бъдете на един клик от желания резултат.

Още един удобен начин за разглеждане на изображенията, при който актуалната снимка е в центъра на екрана

Програмата поддържа всички популярни формати за изображения, като новата версия подобрява значително работата с PNG изображения, намалявайки драстично размера им, предвид тенденцията този формат да се превръща в основен за изображенията в интернет и алтернатива на GIF за анимациите. С помощта на Ashampoo Photo Commander 16 можете лесно да създавате анимации, дори видео от наличните изображения.

Улеснена е и работата с метаданните на изображенията –  EXIF и IPTC, които се показват удобно в статус бара и са достъпни за редактиране и експорт.  Нещо повече, програмата позволява добавяне и редактиране на геотаговете, генерирани от модерните фотокамери и смартфони, с цел сортиране на снимките. Ashampoo Photo Commander 16 може дори да обработи тези данни, за да определи държавата, града и улицата, на която е направена дадена снимка.

Ashampoo Photo Commander 16 предоставя богати възможности за настройка на параметрите на изображенията

Творчеството е силно стимулирано в новата версия на Ashampoo Photo Commander 16. Програмата предлага лесен за всеки потребител начин за създаване на колажи, календари и фото картички, благодарение на включените в нея шаблони (темплейти). С лекота можете да създадете и слайдшоу от няколко картинки с ултрависока резолюция 4К, с нови, по-вълнуващи преходи и добавяне на аудио.

Новост във версия 16 е и режимът на презентации. Когато сте в него, можете да ползвате основния екран на програмата за контрол на потока от слайдове, а на втория екран да показвате актуалната снимка. Дори можете да модифицирате снимките си в реално време, без да напускате презентацията!

Достъпен е набор от готови ефекти за прилагане върху изображенията

Не на последно място, Ashampoo Photo Commander 16 включва  нови филтри, които ви позволяват да боравите по-ефективно с постоянно нарастващите колекции от снимки, комбинирайки търсене по място и време. Впечатляващ е и новият режим панорама, създаден за спиращи дъха широкоекранни снимки.

Програмата позволява лесно създаване на видео файл от избрани изображения

В заключение може да се каже, че Ashampoo Photo Commander 16 е впечатляващ софтуер, който покрива всички аспекти от работата с колекции от снимки – организиране, разглеждане, редактиране, импорт и експорт в различни формати, създаване на анимации и колажи, с висока степен на автоматизъм, благодарение на включените оптимизации, ефекти и шаблони.

Ashampoo Photo Commander 16 е платена програма, която струва в момента само $19,99 (при регулярна цена $49,99) с включен ДДС. Програмата е съвместима с операционни системи Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 и Windows 10. Пробна 30-дневна версия е достъпна за сваляне безплатно.

Даунлоуд: Ashampoo Photo Commander 16

Коментар