Uber дал $100 хил. на хакери да мълчат за теч на данни

Данните на 50 милиона потребители на Uber и 7 млн. шофьори са били компрометирани

Хакери са успели да получат достъп до данните на десетки милиони потребители на услугите на Uber, както и на милиони шофьори. За инцидента, който датира още от миналата година, се разчу едва сега.

Според публикация на Блумбърг, хакерите са откраднали имейл адреси и телефонни номера на 50 млн. души, които са ползвали услугите на Uber, както и на 7 млн. шофьори, вкл. данни за 600 хиляди свидетелства за управление.

Атаката е осъществена през октомври 2016 г., а ръководството на Uber е научило за нея през ноември същата година, но е решило да не дава гласност на инцидента. Вместо това на хакерите били платени 100 хиляди долара, за да запазят мълчание и унищожат похитените данни.

Настоящото ръководство на Uber приписва отговорността за случая на бившия шеф на компанията Травис Каланик, както и на бившия началник на отдела по сигурност и бившия главен юрист. След инцидента Uber наела на работа Мат Олсън, специалист от Агенцията по национална сигурност (NSA) на САЩ.

Коментари по темата: „Uber дал $100 хил. на хакери да мълчат за теч на данни”

добавете коментар...

  1. нищо ново

    “След инцидента Uber наела на работа Мат Олсън, специалист от Агенцията по национална сигурност (NSA) на САЩ.” – както се казва в народната поговорка “след дъжд, качулка”.

Коментар