HDMI 2.1 поддържа резолюция до 10K

HDMI 2.1, обявен за първи път на CES 2017, вече е готов за интеграция в различни устройства

Новата спецификация HDMI 2.1 на широко разпространения интерфейс идва с редица подобрения. Стандартът беше пуснат официално тази седмица от браншовата организация HDMI Forum, която разработва спецификациите на HDMI кабелите.

HDMI 2.1, обявен за първи път на CES 2017, вече е готов за интеграция в различни устройства. Новият стандарт поддържа множество изходящи видео резолюции, вкл. 4K на честота 120 Hz, 8К при 60 Hz и дори 10К. Към момента обаче няма устройство, на което да се види 10К резолюцията.

HDMI 2.1 представлява по-скоро обновление на стандарта, ориентирано към бъдещето, отколкото решение, което би повлияло пряко на съществуващите устройства. Дори 4K видеото все още е изключение в момента, както и HDR-видеото, което също се поддържа от HDMI 2.1.

Тъй като новият стандарт е обратно съвместим със съществуващите HDMI устройства, напълно възможно е на пазара скоро да се появят устройства с HDMI 2.1 интерфейси. Потребителите обаче ще усетят предимствата на спецификацията, едва когато се появят устройства и видео съдържание с резолюции до 10К.

Коментари по темата: „HDMI 2.1 поддържа резолюция до 10K”

добавете коментар...

  1. Историк

    Според мен няма да има граници. Може до един микрон на пиксел да стигне развитието, но над 8 – 10К резолюция, на дали в домашни условия ще може да се види разлика. До като има интерес към по-голямото, ще има и интерес да се прави по-голямо.

  2. Той

    Според мен 10K или 12K ще е крайната резолюция за киносалони или футболни игрища, трудно ще направят 16K дисплей с невъобразимо огромен размер, а и ще е много скъпо, мисля, че потребителите ще са с дисплеи до 8K, на които ще им качат херците до 120, но пък може и да греша и един ден във всеки дом да има киносалон, който ще бъде извозван с камион.

Коментар