Windows 10 Fall Creators Update – кои са новите творчески опции?

Смесената реалност е големият залог, който Microsoft направи в новата си платформа

Windows 10  Fall Creators Update излезе преди няколко дни и представлява това, което всяко едно продължение иска да е: по-голямо, по-добро и по-амбициозно от предшественика си. Ъпдейтът ще дойде на етапи, които започнаха от миналия вторник и включват подобрения и новости, свързани с подсилената реалност, творческите 3D приложения, браузъра Edge, по-дългия живот на батерията (когато говорим за мобилни устройства) и дори гласовите функции.

Откъде започва забавната част: Story Remix, Mixed Reality Viewer и Paint 3D

Можем да започнем с големия залог, който Microsoft направи за новите платформи, като този за смесената реалност. Тук обаче стоят и най-големите въпросителни. Нека вместо това поговорим за трите най-впечатляващи успеха, които идват с есенния ъпдейт: Photos (Story remix), Mixed Reality Viewer и новият инструмент – “магическата пръчка”, в Paint 3D. Това трио е същинско богатство от възможности.

Приложението за снимки продължава да бъде отличен базов фоторедактор, но оттук насетне трябва да изберете: Искате ли дадена снимка да бъде част от снимково или видео слайдшоу чрез Story Remix, като можете да му добавите музика, преходи и дори 3D обекти? Ще работи ли по-добре като текстура за някой 3D обект в Paint 3D? Няма ли този 3D обект да изглежда супер, бидейки положен върху изглед от реалния свят, благодарение на Mixed Reality Viewer – и после пак чрез него да го запишете като нова снимка?

Story Remix: Как да обърнем своите снимки в слайдшоу

Скоро след като Microsoft показа как топка за футбол се трансформира в експлодиращ метеор, Story Remix се превърна в най-харесваното приложение, което идва с Fall Creators Update (FCU). Само че то не е приложение; вместо това Story Remix е един вид алтернативен път вътре във Photos. Чрез Story Remix можете да вземете селекция от снимки и/или видеоклипове и да създадете албум или да ги трансформирате в алгоритмично-генериран филм или просто да добавите лесно забавни 3D ефекти.

Някои разлики обаче между стария и новия Photos се усещат малко “насилени”. Вашите снимки вече ще се съхраняват в раздел “Колекция”, който трябва да се индексира, когато се отваря за първи път. Веднъж след като сте го отворили, можете да изберете снимки, за да създадете албум или да натиснете “Story Remix”, за да направите видео ремикс, автоматично включвайки избраните елементи и като добавите малко музика и превключвания.

Video Project е мястото, където поемате контрола, реаранжирайки нещата както вие желаете и добавяйки преходи между различните сцени в клиповете, музика и вече споменатите 3D анимации.

Като цяло анимациите не са сложни, както Microsoft показа по-рано, и затова добавянето на ефекти като обикновено осветление, лазерни светлини или портали е забавна екстра, особено за деца. Има обаче и уловка: Microsoft може да даде достъп до новите 3D ефекти само на абонати на Office 365.

„Магическата селекция“ на Paint 3D е това, което чакахме

С FCU идва и една значителна промяна за Paint 3D – т.нар. „Magic Select”, инструмент, който подобно на магическата пръчка на Photoshop, може да редактира части от дадена снимка по такъв начин, че след това снимката да изглежда така, сякаш тези части никога не са били там. Magic Select „премахва“ избран от потребителя обект от дадена сцена, като интелигентно проследява неговите очертания и ги изрязва. След това с помощта на алгоритъм, който анализира заобикалящата очертанията среда, се запълва създадената дупка.

Разбира се, резултатите варират. Понякога премахнатата селекция оставя очертанията на „призрак“ или изчисленията на алгоритъма при запълването на бекграунда създават странен пълнеж. Що се касае до изрязаните изображения, те са по-скоро с добро качество и можете да ги приложите върху друга снимка или да ги преобразувате в “texture map” за някой от 3D обектите в Paint 3D.

Mixed Reality Viewer е името на подсилената реалност на Windows 10

Без значение дали говорим за augmented bitmoji-тата на Snapcha или анимираните лицеви филтри на Instagram, т.нар. „подсилена реалност“ (augmented reality) е актуалният „гребен на вълната“ и Mixed Rality Viewer е опитът на Microsoft да скочи право на този гребен. За съжаление, към момента MRV не е мобилно приложение и изисква таблет или лаптоп на Windows с камера, за да наложите само един 3D обект върху реалния свят. Големите предимства на MRV се състоят най-вече в това, че е по-скоро хъб за други приложения. Той се отваря чрез Model View, който просто зарежда бавно-въртящ се празен модел, върху който да работите, когато решите какво ще правите. Моделът може да се редактира чрез Paint 3D или да го замените с друг Remix 3D модел чрез връзките в горната част на екрана.

Натискането на раздела за Mixed Reality води до активиране на външната камера, където можете да завъртате, оразмерявате и поставите модела в дадена сцена. Приложението автоматично наглася вкарания модел спрямо обектите от реалния свят, които камерата вижда и по този начин придава повече правдоподобност на цялата сцена.

Един от по-общите проблеми, не само на MRV, а и на всички новости, които Microsoft внася в Windows 10, е най-вече това, че компанията не отделя достатъчно време за по-подробно обяснение на възможностите на новите приложения и Fall Creators Update, за съжаление, не е изключение, коментират специалисти от СофтУни.

„My People“ добавя социален елемент в Windows 10

На доста хора им е трудно да изкарат дори един ден, без да се отбележат отнякъде – било то с приятели, или със семейството. Точно за този тип хора Microsoft въвежда опцията “My People”, която поставя иконки за до трима души в таскбара. Кликайки на иконките, трябва да изберете един от два начина за връзка с тях – Skype или Mail – както и тяхната People контактна карта. Настройката обаче е малко трудна, а резултатът – забавна емотиконка, която изскача на таскбара, когато някой от тези приятели ги изпрати – малко ограничен.

Към този момент My People е интересна екстра, но без реално практическо приложение. Из нета витаят предложения, че с времето Microsoft ще се опита да създаде приложение, което да обединява в едно всичките ви контакти от други социални мрежи и приложения, но засега това са само слухове.

Коментари по темата: „Windows 10 Fall Creators Update – кои са новите творчески опции?”

добавете коментар...

  1. Ликскункс

    Линукс, Линукс!
    Линуууууууукккккссссс!!!!

  2. Saevar

    това с 3D е впечатляващо но нека сме реалисти, колко месеца ще работи гладко и после ще започне да забива или да работи по бавно и по бавно….. ще изчакам на Линукс да излезе нещо подобно и тогава ще инсталирвам….

  3. До The Dark Lord

    Как ще е “Поредната глупост!”, бе?

  4. хм

    съжалявам всички, на които им се налага да ползват уиндоус 10 за работа!

  5. The Dark Lord

    Поредната глупост!

Коментар