Xiaomi се подготвя за IPO през 2018 година

Китайският производител на смартфони Xiaomi преговаря с инвестиционни банки за провеждане на IPO (първично публично предлагане на акции) през 2018 година, съобщи Блумбърг, позовавайки се на информирани източници.

Xiaomi очаква оценка на пазарната си капитализация от минимум 50 милиарда долара. Най-вероятно първичното публично предлагане ще се проведе на Хонконгската фондова борса, според източници от компанията.

Банките се съмняват в способността на Xiaomi да достигне желаната пазарна капитализация. Но преди три години инвеститорите оцениха компанията на 46 млрд. долара и ако Xiaomi запази възходящата си тенденция в следващите месеци, 50 млрд. долара ще бъдат реалистична цел.

След спада през 2015 г., предизвикан от други китайски брандове като Huawei и Oppo, тази година Xiaomi успя да се върне към растеж и уверено възстановява позициите си. CEO-то Леи Джун, който често е сравняван със Стив Джобс, разширява бизнеса на компанията извън Китай, най-вече в Индия – най-бързо растящия пазар за смартфони в момента. В родината си Xiaomi е плътно до лидера Samsung.

Едно успешно IPO ще осигури на компанията необходимите допълнителни средства за по-нататъшна експанзия на световния пазар. Според анализатори, Xiaomi може да привлече над 5 млрд. долара от първичното публично предлагане на акции.

Наскоро Леи Джун заяви, че иска да трансплантира китайския бизнес модел на Xiaomi и в други страни. Той подчертава успеха в Индия, където, по думите му, компанията е направила чудо – само за три години е успяла да се нареди сред водещите доставчици. След още три години Xiaomi ще присъства на пазарите в над 60 страни, обещава Леи Джун.

Коментар