Изкуствен интелект превръща зимата в лято

Изкуственият интелект на Nvidia запазва оригиналния пейзаж, но променя цветовете, растителността и небето

Нов алгоритъм на графичната компания Nvidia използва елементи на изкуствен интелект, за да променя интелигентно снимки и видео. AI технологията е способна да превърне деня в нощ и зимата в лято.

За да демонстрира възможностите на алгоритъма, Nvidia разпространи няколко видеоклипа, които съпоставят две картини – оригиналната, заснета от автомобилен видеорегистратор, и нейния нов вариант след обработка с технологията за изкуствен интелект. Описание на самата разработка е публикувано на сайта ArXiv.org, а програмният код е поместен в GitHub.

Така например, на един от клиповете се вижда как алгоритъмът преобразува зимата в лято, а на друг как денят се превръща в нощ, макар че в този случай обработената версия изглежда по-малко достоверна.

Денят се превръща в нощ с помощта на технологията на Nvidia

Изкуственият интелект на Nvidia запазва оригиналния пейзаж, но премахва снега, оцветява поляните в зелено, добавя листа на дърветата и разпръсва тежко надвисналите облаци от небето – така зимата става лято.

Направен е експеримент и със снимки на котки и други животни. С различен успех софтуерът превръща котката в гепард, лъва в тигър, а пумата в леопард.

Алгоритмите на основата на невронни мрежи са способни да изпълняват различни задачи, свързани с изображения. По-рано тази година изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха невронна мрежа, която съставя списъци с ингредиенти и рецепти за изготвяна на ястия по тяхната снимка.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект превръща зимата в лято”

добавете коментар...

  1. :о)

    Остава само да ни имплантират чипа
    и да си мислим че е лято докато ни шибат снЕг и виелици 🙂

Коментар