Microsoft внедрява AMD EPYC в центъра за данни

Мощният сървърен процесор AMD EPYC влиза в облака Azure на Microsoft

Microsoft стана първият глобален партньор на AMD за сървърната платформа EPYC, съобщиха двете компании. Процесорът AMD EPYC 7551 с тактова честота 2,2GHz и възможност за увеличение до 3,0GHz вече задвижва следващото поколение виртуални машини L-Series Azure на Microsoft.

EPYC 7551 осигурява с 33% по-голяма свързаност, в сравнение с останалите решения с два сокета, достъпни на пазара. Сървърният процесор на AMD поддържа Azure премиум сторидж дискове и ускорени мрежови възможности за по-висока пропускателна способност в облака.

Виртуалните Lv2 VMs машини ще бъдат достъпни в конфигурации от 8 до 64 vCPU, с до 15TB локални дискови ресурси, а при най-големия размер – с директен достъп до 4TB сторидж, поясниха от AMD.

В резултат на партньорството с Microsoft, потребителите ще могат да се възползват от огромни възможности за съхранение на данни и работни натоварвания чрез комбинация от AMD EPYC процесори в облака Azure. През следващата 2018 година се очаква двете компании да задълбочат сътрудничеството по линия на EPYC и Azure.

Процесорите AMD EPYC разполагат с до 32 ядра и 8 канала на паметта, а системите на тяхна база имат предимства спрямо други двупроцесорни сървърни машини. Високата x86 производителност на чиповете в еднопроцесорни и двупроцесорни конфигурации е потвърдена от рекорди в изчисленията с цели числа и плаваща запетая.

Чиповете EPYC са достъпни във варианти с 8, 16, 24 и 32 ядра и съответно с 16, 32, 48 и 64 нишки. Тактовите честоти варират от 2,0 до 2,4GHz, с максимално ускорение до 3,2GHz, а разсейвана топлинна енергия (TDP) е от 120 до 180 вата за различните модели.

Коментар